joi, mai 23, 2024

Un avion de luptă chinez a avut un comportament „inacceptabil”. A tras spre o aeronavă militară occidentală. Ce a urmat

ExterneUn avion de luptă chinez a avut un comportament „inacceptabil”. A tras spre o aeronavă militară occidentală. Ce a urmat

Premierul australian Anthony Albanese a denunţat marţi Beijingului comportamentul „inacceptabil” al unui avion de luptă chinez care ar fi lansat rachete de semnalizare în calea unui elicopter al marinei australiene deasupra apelor internaţionale.

Un avion de luptă chinez a avut un comportament „inacceptabil” Incindentul ar fi avut loc pe 4 mai, când acest elicopter survola Marea Galbenă în cadrul măsurilor puse în aplicare de Naţiunile Unite pentru a face respectate sancţiunile împotriva Coreei de Nord, a anunţat luni seară Ministerul australian al Apărării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aparatul ar fi fost „interceptat” rapid de un avion militar chinez, lansând rachete de semnalizare în traiectoria sa de zbor, ceea ce l-a pus în pericol

„Tocmai am spus foarte clar Chinei că acest lucru este neprofesional şi inacceptabil”, a declarat marţi prim-ministrul Albanese pentru canalul australian Nine Network.

Reacția Chinei

„Cred că australienii aşteaptă o explicaţie cu privire la modul în care s-a putut întâmpla asta”, a adăugat el.

Albanese a făcut cunoscut că autorităţile de la Canberra şi-au exprimat îngrijorarea prin canale diplomatice şi militare, dar nu au primit răspuns din partea Beijingului.

În noiembrie, Canberra a afirmat că o navă de război chineză a rănit scafandri ai marinei australiene care se aflau în apă, trimiţând în mod deliberat impulsuri sonar către ei.

Ministerul de Externe de la Beijing a susţinut atunci că armata chineză „a desfăşurat întotdeauna operaţiuni profesionale în conformitate cu dreptul internaţional”.

Albanese a vizitat China anul trecut, salutând restabilirea relaţiilor comerciale şi diplomatice după ani de blocaj.

Dar tensiunile de securitate rămân, în contextul în care Australia s-a apropiat de Statele Unite pentru a reduce influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Vezi si alte articole...