Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, un expert rus Stanislav Krapivnik a declarat, recent, că Moscova este deja în război cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), adăugând că ar trebui să riposteze lovind orașe precum New York și Londra cu o armă nucleară.
Krapivnik, un expert ruso-american și fost ofițer al armatei americane care a dezertat în Rusia în anii ’90, s-a referit în mod repetat la SUA drept inamicul Rusiei, acuzând că vor „să distrugă poporul rus” în timpul unei apariții într-un program media rusesc.
Sâmbătă, Julia Davis, fondatoarea grupului de supraveghere Russian Media Monitor, a distribuit pe X un clip al interviului lui Krapivnik, în care i-a dezumanizat în mod repetat pe americani și a spus: „Aceștia nu sunt oameni, sunt animale”. Russian Media Monitor a oferit subtitrări în engleză ale interviului în limba rusă.
Invazia militară a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022 a creat cel mai mare conflict militar și cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial. SUA, Regatul Unit și alți membri NATO au acordat ajutor militar și sprijin diplomatic Ucrainei.
„Dacă vrem să punem capăt acestui război, trebuie să distrugem complet Forțele Armate ale Ucrainei. Nu înfrângere, ci distrugere totală. Nu să-i luăm prizonieri. Ar trebui să fie cadavre, munți de cadavre!”, a spus Krapivnik în timpul interviului său.
El a adăugat că Rusia este „deja în război cu NATO… fie le dați de ales, fie mergeți mai departe și loviți”.
Pe 6 august, forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra regiunii Kursk a Rusiei, presând cu succes în zona Kursk și Belgorod în ultimele două săptămâni, marcând cel mai mare asalt asupra pământului rus de la al Doilea Război Mondial.
Zona găzduiește Centrala Nucleară Kursk (NPP), care este un mare producător de energie electrică pentru Rusia. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a acuzat forțele ucrainene că se pregătesc să atace instalația.
Oficialii ucraineni au negat acuzația, respingând-o drept propagandă „nebună”.
Războiul Rusia-Ucraina a sporit temerile la nivel mondial cu privire la un potențial conflict nuclear, după luni de tensiuni în creștere și amenințări repetate din partea Rusiei de a folosi armele nucleare împotriva SUA și a țărilor NATO.