miercuri, iunie 19, 2024

Un ofițer rus de rang înalt nu exclude un război pe scară largă în Europa. SUA și aliații săi vor „să distrugă integritatea teritorială a Rusiei”

ExterneUn ofițer rus de rang înalt nu exclude un război pe scară largă în Europa. SUA și aliații săi vor „să distrugă integritatea teritorială a Rusiei”

General-colonelul Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major general al armatei ruse, a avertizat că actualul conflict din Ucraina ar putea escalada într-un război pe scară largă în Europa şi a declarat că probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict cresc semnificativ, informează Reuters.

General-colonelul rus a făcut aceste declaraţii într-un articol pentru „Gândirea militară”, o publicaţie a Ministerului Apărării rus, a relatat joi agenţia de presă rusă RIA, notează Agerpres.

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina – de la extinderea participanţilor la ‘forţele proxy’ folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa – nu poate fi exclusă”, a afirmat militarul rus, citat de RIA.

„Sursa principală a ameninţărilor militare la adresa statului nostru este politica antirusă a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în orice mod posibil, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială”, a susţinut înaltul ofiţer rus.

„Probabilitatea ca statul nostru să fie atras intenţionat în noi conflicte militare este în creştere semnificativă”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina a provocat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina, aminteşte Reuters.

Comentariile general-colonelului Vladimir Zarudniţki intervin într-un moment în care Occidentul se străduieşte să ajute Ucraina cu mai multe arme şi finanţare după contraofensiva eşuată a Kievului din vara trecută şi după ce forţele ruse au recăpătat iniţiativa pe câmpul de luptă.

Militarul rus a pledat pentru o serie de schimbări în modul în care Rusia îşi organizează armata şi securitatea, a adăugat RIA, inclusiv punerea unui accent mai mare pe nevoia de a se baza pe ceea ce el a numit ţări prietene pentru a asigura securitatea Rusiei şi consolidarea întregii societăţi ruse în jurul nevoilor sale de apărare.

Vezi si alte articole...