miercuri, mai 29, 2024

Un sfert din poluarea cu plastic la nivel mondial se datorează unui număr de doar cinci companii

SCIENCE+Un sfert din poluarea cu plastic la nivel mondial se datorează unui număr de doar cinci companii

Publicaţia maghiară Qubit.hu a relatat despre o cercetare recentă privind deșeurile de plastic.

Au fost examinate 1,87 milioane de bucăți de plastic găsite în mediul natural. Reziduurile au fost colectate între 2018 și 2022, iar jumătate din deșeuri nu pot fi identificate din perspectiva producătorului – însă jumătate da. S-a dovedit că 24% din toate materialele plastice analizate pot fi conectate cu cinci companii mari.

Coca-Cola a deținut prima poziție a listei ani de zile, dar nici Nestlé și Pepsi Co situate în fruntea clasamentului nu sunt o surpriză. În actualul top 5, pe lângă Danone, apare și o altă companie, una de tutun, Altria.

Potrivit cercetătorilor, este o veste relativ bună faptul că originea acestor deșeuri poate fi determinată, problema mai mare este că pentru alte deșeuri nu există trasabilitate, așa că nu există suficientă presiune asupra companiilor pentru a trece la ambalaje reutilizabile – nici din partea cetățenilor, nici din partea pieței; atâta timp cât este mai ieftin să produci ambalaje de unică folosință, companiile mari sunt reticente față de trecerea la soluții mai scumpe, dar mai ecologice.

Vezi si alte articole...