duminică, noiembrie 3, 2024

Unde au dispărut avioanele F-16 ale Ucrainei? De ce sunt „invizibile”? Piloții, antrenați de România

ActualitateUnde au dispărut avioanele F-16 ale Ucrainei? De ce sunt „invizibile”? Piloții, antrenați de România

La două luni de la sosirea primului lot de avioane de luptă occidentale în Ucraina în țara sfâșiată de războiul cu Rusia, avioanele F-16 Fighting Falcon “au rămas în mare parte sub radar”, nefiind prea vizibile pe front, dar ajutând în liniște la apărarea aeriană.

La două luni de la sosirea primului lot de avioane de luptă occidentale în Ucraina în țara sfâșiată de războiul cu Rusia, avioanele F-16 Fighting Falcon “au rămas în mare parte sub radar”, nefiind prea vizibile pe front, dar ajutând în liniște la apărarea aeriană.

Cu toate astea, în ultimele zile, rapoarte neconfirmate susțin că un F-16 ucrainean a distrus unul dintre avioanele de luptă Su-34 ale Rusiei.

Unde au dispărut avioanele F-16 ale Ucrainei? De ce sunt „invizibile”? Piloții, antrenați de România

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a indicat la sfârșitul lunii iulie că avioanele au sosit în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat oficial câteva zile mai târziu că avioanele sunt folosite de forțele aeriene din Kiev. El nu a spus câte aeronave au fost livrate și câte sunt operaționale, dar estimările sugerează că aproximativ o duzină au sosit în ultimele luni.

Danemarca și Țările de Jos au confirmat că au trimis loturi inițiale de F-16 în Ucraina. Mai multe avioane din cele două țări vor fi pe drum în următoarele câteva luni, au spus oficialii. Norvegia și Belgia au promis de asemenea Ucrainei F-16.

Un avion pierdut cu tot cu pilot

Ucraina a pierdut cel puțin un F-16, care s-a prăbușit la sfârșitul lunii august. Pilotul, numit de Kiev sub numele de locotenent-colonelul Oleksiy Mes, a murit în timp ce „respingea un atac masiv rusesc combinat aerian și rachetă”, a declarat forțele aeriene ucrainene.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că Mes „doborase două rachete și tocmai ataca, urmărind a treia rachetă de croazieră, folosind armele de la bord”.

„Din păcate, am pierdut unul dintre ele”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen la sfârșitul lunii august, referindu-se la F-16 donate de Danemarca.

Însă incidentele se numără printre știri recunoscute public despre F-16 care operează împotriva forțelor ruse, deși șeful armatei olandeze, generalul Otto Eichelsheim, a descris avioanele livrate de Țările de Jos ca făcând „o treabă bună” la sfârșitul lunii august.

Se continuă trecerea la armament NATO

Actuala flotă de F-16 a Ucrainei „s-ar putea să nu fie atât de numeroasă și competitivă” atunci când este aruncată împotriva avioanelor Rusiei, „dar acesta este doar un început”, a spus fostul ministru ucrainean al apărării, Andriy Zagorodnyuk.

„Dacă dorim ca Ucraina să poată rezista în mod eficient împotriva Rusiei, trebuie să aibă la dispoziție avioane de luptă competitive”, a spus Zagorodnyuk. „Nu putem dezvolta nicio strategie sau plan de campanie pentru a lupta împotriva Rusiei fără putere aeriană”.

„Elementul cheie în această chestiune este că Ucraina trece la armele NATO și, în mod corespunzător, la doctrinele și conceptele NATO”, a declarat Zagorodnyuk pentru Newsweek luni.

Reamintim că piloții ucrainenii au început instruirea pe avioanele F-16 la un centru de pregătire din România, inaugurat anul trecut la Baza Forţelor Aeriene Borcea. Cei patru piloți ucraineni care au ajuns la Centrul European de Instruire F-16 de la Baza Aeriană 86 Fetești fac pregătire teoretică deocamdată, conform unor surse militare.

„Am avut o conversație telefonică fructuoasă cu ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvar”, a scris ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X. „Tema principală este întărirea protecției cerului ucrainean față de rachetele și dronele rusești. Ucraina va primi în curând un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noștri români. De asemenea, vor fi mai multe F-16 pe cerul ucrainean. Un grup dintre piloții noștri se află deja în curs de pregătire în România. I-am mulțumit colegului meu român, poporului și Guvernului pentru sprijinirea și consolidarea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Împreună, spre victorie”, a precizat oficialul.

Vezi si alte articole...