luni, septembrie 16, 2024

Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție

ExterneUnde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție

Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție. Într-o mișcare strategică pentru a atenua amenințarea atacurilor aeriene rusești, Ucraina și-a adaptat infrastructura ca să găzduiască prețioasele avioane.

Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție. 

Armata ucraineană a adaptat secțiuni ale autostrăzilor sale pentru a funcționa ca piste de aterizare improvizate pentru avioanele de luptă F-16, potrivit unui raport al canalului francez de televiziune LCI.

Raportul, însoțit de imagini video, evidențiază eforturile Ucrainei de a-și adapta infrastructura pe fondul conflictului în curs cu Rusia.

Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție

Folosind autostrăzi în locul bazelor aeriene tradiționale, Ucraina vrea să reducă șansele de atacuri rusești asupra aeronavelor sale valoroase.

LCI a detaliat că anumite porțiuni de drum, utilizate de obicei de vehiculele civile, au fost modificate pentru a găzdui avioanele militare.

Fostul pilot militar Xavier Titelman a explicat că aceste modificări au inclus eliminarea divizoarelor centrale și refacerea asfaltului pentru a asigura o suprafață netedă, potrivită pentru decolările și aterizările aeronavelor.

Titelman a adăugat că această adaptare este crucială pentru minimizarea expunerii aeronavelor ucrainene la apărarea antiaeriană rusă, care vizează frecvent bazele aeriene militare cunoscute.

Mișcarea de a folosi autostrăzi nu este fără precedent; generalul francez în retragere Michel Yakovleff remarcând că NATO a folosit tactici similare în alte țări care se confruntau cu amenințări aeriene.

Cu toate acestea, el a recunoscut că decolarea de pe drumuri prezintă riscuri inerente în comparație cu utilizarea pistelor de aterizare special concepute pentru aeronave.

Utilizarea autostrăzilor poate limita eficiența operațională a aeronavei și poate crește riscul de accidente.

O nouă conducere a Forțelor Aeriene după pierderea unui avion F-16

Vestea despre adaptarea autostrăzilor coincide cu o schimbare de conducere în Forțele Aeriene ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis recent pe general locotenent Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, în urma unei controverse privind pierderea unuia dintre avioanele F-16 nou achiziționate ale țării.

Avionul fabricat în SUA, livrat ca parte a unui pachet de ajutor occidental, a căzut la începutul acestei săptămâni, ducând la moartea pilotului, colonelul Oleksi Mes, unul dintre cei mai experimentați piloți, antrenat în SUA.

Oficialii ucraineni au indicat că prăbușirea nu a fost un rezultat direct al unei lovituri inamice, ceea ce a stârnit dezbateri cu privire la responsabilitate și eficacitatea strategiei actuale a Forțelor Aeriene.

Într-o declarație pe Telegram, președintele Zelenski a subliniat responsabilitatea conducerii pentru protecția personalului.

„La nivel de comandă, trebuie să ne întărim și să ne protejăm poporul”, a declarat Zelenski, înlocuindu-l pe Oleșciuk cu general locotenent Anatoli Krivonojko, fostul superindentent al Comandamentului aerian central al Ucrainei.

SUA nu trimit contractori în Ucraina pentru întreținerea avioanelor F-16

Administrația Biden a respins propunerea de a trimite contractori americani în Ucraina pentru a întreține echipamentele militare furnizate de Occident, inclusiv pentru avioanele de luptă F-16, din motive de securitate.

Potrivit surselor citate de The Wall Street Journal, Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a luat în considerare desfășurarea de contractori civili în Ucraina pentru întreținerea F-16 și a altor arme militare, însă agențiile de informații și alte organisme au considerat planul prea riscant.

În ciuda deciziei, SUA speră că națiunile europene își vor asuma mai mult, dacă nu toată responsabilitatea pentru menținerea F-16-urilor în Ucraina.

Un oficial american, vorbind anonim cu Wall Street Journal, a declarat că serviciile de informații sunt îngrijorate de potențialul Rusiei de a viza contractorii americani în Ucraina.

Wall Street Journal a mai menționat că, deși Administrația Biden nu a exclus posibilitatea de a trimite contractanți americani în Ucraina în viitor, nu prevede că acest lucru se va întâmpla în termen scurt.

Decizia de a nu desfășura personal american pentru sarcini de întreținere urmează pierderii de către Ucraina a primului său avion de luptă F-16 furnizat de aliații occidentali, incident care a declanșat dezbateri semnificative în țară.

Mariana Bezuhla, membră a Comisiei parlamentare de apărare, a susținut că aeronava a fost doborâtă de propriul sistem de apărare aeriană Patriot.

Ca răspuns, locotenentul general Mikola Oleșciuk, fost comandant al forțelor aeriene ucrainene, a afirmat că o anchetă este în curs și a negat orice mușamalizare.

El a acuzat-o pe Bezuhla că a subminat conducerea militară și a sugerat că va trebui să-și ceară scuze odată ce faptele vor fi stabilite.

Olanda promite mai mult

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu premierul Olandei, Dick Schoof, care a promis mai mult ajutor pentru Ucraina.

„Azi, la discuțiile cu prim-ministrul Olandei, am vorbit despre consolidarea apărării aeriene, despre noi sisteme de apărare antiaeriană, despre rachete pentru acestea, despre F-16 pentru Ucraina, despre toate armele necesare apărării noastre împotriva ocupantului rus: proiectile pentru soldați, echipamente de protecție a vieții în toată țara – în special, a industriei noastre energetice”, a spus președintele.

Zelenski a mulțumit Olandei pentru noul pachet de ajutor și pentru oferta de a prelua patronajul Zaporojiei, unde se află centrala nucleară.

Vezi si alte articole...