Israelul și Hezbollah s-au angajat într-un schimb dur de lovituri, duminică dimineața, într-o escaladare a luptelor dintre cele două părți. Analistul politic Andrei Schwartz explică, într-o analiză pentru „presă”, ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și ce riscuri de escaladare există.
Israelul a declarat stare de urgență pentru cel puțin 48 de ore, în urma evenimentelor din dimineața zilei de duminică, 25 august. Dis de dimineață, 100 de avioane israeliene au bombardat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului. Analistul politic Andrei Schwartz explică situația existentă în zonă.
„La orele 5:00 era planificată lansarea a până la 10.000 de rachete simultan către centrul Israelului și către alte zone ale țării, dar în mod semnificativ către zona centrală. Au fost vizate mai multe localități, inclusiv în orașul în care conform unor surse s-ar afla și sediul Mossadului, dar și alte sedii și baze ale serviciilor intelligence din cadrul armatei israeliene, din zona Herzliya, dar și din alte orașe. Doar că Israelul a aflat aceste planuri, iar de dimineața 100 de avioane israeliene au lansat bombe asupra acestor lansatoare de rachete din sudul Libanului și au neutralizat o bună parte din ele”, spune expertul.
Cu toate acestea, Hezbollah ar mai avea serioase capacități în Liban, iar situația rămâne încordată.
„Hezbollah are peste 150.000 de rachete de diferite calibre și diferite posibilități de a acoperi întreaga suprafață Israelului cu unele dintre acestea”, mai spune el.
Hezbollah are rachete rusești și iraniene
Andrei Schwartz spune că mare parte din lansatoarele fixe de rachete ale Hezbollah au fost primite din Iran și Rusia, iar acestea reprezintă un pericol serios pentru Israel și pentru orice alt stat ar fi vizat.
„Cel mai important este să distrugi locurile fixe, pozițiile fixe din care acestea sunt lansate. Ele sunt similare cu cele ale Hamasului din Gaza. E vorba despre baterii fixe îngropate în subteran, acoperite de pământ și vegetație. Atunci când ei atacă, se deschid trapele și lansează rachete. O mare parte au fost acum distruse. E vorba despre lansatoare fabricație rusească, dar unele sunt iraniene.”
În cazul în care atacul ar fi avut loc, Israel ar fi avut cu adevărat de suferit, pentru că până și capacitățile sale de luptă ar fi fost compleșite de miile de rachete.
„Iron Dome (n.r. – sistem de apărare antiaeriană israelian) și celelalte sisteme ar fi fost depășite dacă se lansau 8.000-10.000 de rachete. Nici măcar acestea nu sunt proiectate pentru o asemenea intensitate, e ceva cu totul la amețitor să fie lansate atâtea mii de rachete asupra țării. În România și dacă ar fi 10 rachete ar fi un dezastru, mă rog, Doamne ferește. Acum știm că dacă aceste rachete ar fi lovit Israleul ar fi dus automat la un răspuns și mai dur, iar situația ar fi escaladat”, susține expertul.
Hezbollah se laudă că a lovit ținte importante
Dacă israelienii susțin că au distrus o parte importantă a capacității de luptă a Hezbollah, din Liban vin alte vești. Pentru că luptătorii Hezbollah se laudă că ar fi lovit ținte din Israel.
„Hezbollah a reușit totuși să lanseze câteva sute de rachete și drone, dar e vorba despre rachete de mai mică precizie și calibru mai mic, care în principal au fost aruncate asupra nordului israelului și au lovit diverse locuri. Ei se laudă că au lovit și o navă israeliană pe Marea Mediterană. Deocamdată Israelul nu a confirmat sau infirmat această informație. E de așteptat acum discursul secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah”, a mai spus expertul.
Ulterior, publicația israeliană The Jerusalem Post a anunțat că o dronă lansată de Hezbollah a ucis un soldat al Marinei Israeliene. „Sergentul de stat major David Moshe Ben Shitrit a fost ucis într-un incident care a implicat o dronă Hezbollah și un interceptor lansat de Iron Dome care fuseseră tras pentru a doborî drona în vecinătatea navei”, a relatat sursa citată.
Situația rămâne în continuare încordată și impreivizibilă, chiar dacă israelienii au anunțat că nu doresc să escaladeze. Rămâne însă de văzut ce decizii vor lua în continuare Iranul și grupările paramilitare pe care le susține.
„Israelul a comunicat deja națiunilor europene, Statelor Unite ș.a.m.d. cum a acționat, care a fost scopul, care a fost interesul pe care l-a avut în vedere pentru a lansa acest atac preventiv și a spus că nu intenționează să intre într-un război cu Libanul și nici într-un război complet cu Hezbollah. Acum depinde și de Hezbollah ce va urma”, subliniază Schwartz.
Riscuri majore
Andrei Schwartz spune că nicio țară nu va fi în siguranță atâta timp cât radicalismul și terorismul din Orientul Mijlociu nu vor fi îndepărtate. În opinia sa, creștinii sunt următorii pe listă, după evrei, în planurile criminale ale islamiștilor radicalizați. Situația din Liban o arată cel mai clar, consideră analistul politic.
„Vedem că dacă în urmă cu un timp creștinii erau majoritari în Liban, acum sunt tot mai puțini și au ajuns o minoritate. Milițiile afiliate și chiar Hezbollah au spus în nenumărate rânduri că toți creștinii care doresc să fie în siguranță și să mai trăiască să plece din Liban. Au spus că viitorul lor este scris și i-au îndemnat să plece fiecare pe unde are rude, prin Canada, prin Europa, să nu mai rămână acolo. Dar se vorbește puțin despre asta”, mai spune Andrei Schwartz.
Nu este foarte clar ce planuri are în acest moment Iranul, deși dinspre Teheran au fost transmise amenințări și mesaje de răzbunare. Dacă acum Iranul ar fi vrut să lovească prin proxy, lucrurile s-ar putea schimba. Andrei Schwartz este convins că iranienii pregătesc o acțiune de amploare.
„Ei nu fac un secret că urăsc Israelul și au anunțat că vor ataca. Au făcut-o în aprilie, iar acum au transmis lumii întregi că vor pregăti o acțiune și mai de amploare, care nu va semăna cu cele 300 de rachete lansate în primăvară. Mă gândesc că ar putea fi vorba chiar despre atentate, poate chiar împotriva premierului Benjamin Netanyahu, pe care îl consideră principalul vinovat pentru moartea șefilor Hamas și Hezbollah”, încheie Andrei Schwartz.
Ce s-a întâmplat
Grupul terorist Hezbollah a intenţionat să lanseze proiectile asupra centrului Israelului în această dimineaţă, potrivit IDF. Armata spune că a dejucat atacul în timpul loviturilor aeriene preventive din această dimineaţă în sudul Libanului.
Totuşi, majoritatea lansatoarelor de rachete Hezbollah lovite de aviaţia israeliană duminocă dimineaţă erau îndreptate spre nordul Israelului, potrivit IDF. În total, mii de lansatoare de rachete Hezbollah au fost lovite simultan de aproximativ 100 de avioane de luptă IAF în cadrul atacurilor preventive, scrie The Times of Israel.
IDF a publicat imagini cu loviturile aeriene din sudul Libanului de duminică dimineaţă, în timpul cărora peste 100 de avioane de luptă au ţintit mii de lansatoare de rachete Hezbollah care urmau să fie folosite într-un atac asupra ţării.
Hezbollah a transmis că a lansat 320 de rachete, precum şi drone cu explozibil, în atacul de duminică dimineaţă, care a vizat 11 baze militare israeliene din nordul Israelului.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a declarat că preşedintele american Joe Biden „monitorizează îndeaproape evenimentele din Israel şi Liban”.
„El a rămas angajat cu echipa sa de securitate naţională pe tot parcursul serii”, a declarat Savett. „La indicaţiile sale, înalţi oficiali americani au comunicat în permanenţă cu omologii lor israelieni. Vom continua să sprijinim dreptul Israelului de a se apăra şi vom continua să lucrăm pentru stabilitatea regională”, a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, conform The Times of Israel.