sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ungaria trimite o undă de șoc direct la București! Este informația momentului în România

ActualitateUngaria trimite o undă de șoc direct la București! Este informația momentului în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat după mesajul lansat de președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul din Ungaria, care susținea că România îngrădește dreptul arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc.

Lovitura momentului pentru Ungaria! MAE a spus clar, nu există. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că aşa-zisul ţinut secuiesc din România pur și simplu nu există.

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat, în această dimineaţă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziţia părţii române”, a transmis MAE.

În România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire

Potrivit MAE, ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparţinând tuturor celor 20 de minorităţi naţionale de a-şi folosi însemnele specifice în privat, precum şi în public, în cadrul unor manifestări culturale şi religioase specifice.

„În ceea ce priveşte însemnul aşa-numitului ţinut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific. Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-şi stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, a transmis MAE.

De asemenea, MAE a transmis că „reia insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate în logica relaţiei strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 şi în dorinţa consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie”.

Ungaria este percepută drept cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană

Potrivit celui mai recent studiu Transparency International, Ungaria este percepută drept cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Datele publicate în indexul TI, care foloseşte date de la companii şi oameni de afaceri care descriu relaţia cu statul, dar şi de la instituţii precum Banca Mondială sau FMI, sunt contestate de guvernul de la Budapesta, care acuză „o conspirație”.

La scurt timp după publicarea raportului, guvernul ungar a susținut, prin vocea purtătorului de cuvânt, Zoltán Kovács, că „Transparency International este membră a rețelei Soros” și că totul este o conspirație, informează EuObserver. mae, minoritati, tinutul secuiesc, ungaria

Vezi si alte articole...