joi, mai 23, 2024

Ungurii trimit o undă de şoc în România! Veste cumplită despre Transilvania: Trebuie spus direct…

ActualitateUngurii trimit o undă de şoc în România! Veste cumplită despre Transilvania: Trebuie spus direct…

Scandal de proporții în România! Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) trimite o undă de șoc după ce au fost afișate datele ultimului Recensământ din țara noastră. Iată despre ce este vorba.

Populația maghiară din România a scăzut cu peste 62.000 de persoane în ultimii ani

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului din România, populaţia maghiară din Transilvania a scăzut dramatic în ultimii ani. „Amploarea declinului arată eficacitatea genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, consideră Preşedinţia Naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT).

Potrivit ATM, din 2011 și până acum, când a fost realizat ultimul Recensământ din România, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000 de persoane şi a ajuns la puţin peste un milion, ceea ce înseamnă că într-un deceniu comunitatea maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa.

„Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, scrie în comunicatul de presă semnat de către Preşedinţia Naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.

Potrivit AMT, rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut cu peste 620.000 de persoane, în comparaţie cu primul recensământ, care a fost organizat în 1992, după schimbarea regimului politic din țara noastră.

„Asta înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre, iar astfel, numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850”, scrie în acel comunicat de presă.

Maghiarii din Transilvania ar putea ajunge la sfârșitul istoriei lor

Alianța Maghiară din Transilvania (ATM) a avertizat că dacă situaţia actuală nu se va schimba în curând, cetățenii maghiari din Transilvania, care cândva erau factori constitutivi ai statului român, ar putea ajunge încă în acest secol la sfârşitul istoriei lor, veche de peste un mileniu.

În prezent, Preşedinţia Naţională a AMT consideră că orice explicaţie care încearcă să minimalizeze problema sau să prezinte rezultatul ca pe un succes parţial este o infracţiune comisă împotriva comunităţii maghiare din România.

„Trebuie spus direct că cifra de un milion de persoane nu este o realizare, nu este un succes, nu este un motiv de sărbătoare, ci un dezastru grav şi alarmant.

Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi de aceea lansăm un apel către toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile aspecte de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar”, scrie în acel comunicat de presă.

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a cetățenilor maghiari în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale, succesului alegerilor parlamentare de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare continuă a campaniei electorale.

Vezi si alte articole...