Comisia Europeană a declarat că practica anticoncurenţială a avut loc între 2013 şi 2019, când PPC a abuzat de dominaţia sa pe piaţa angro de energie electrică din Grecia, vânzând energie electrică generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile ale acestora.
Instituţia UE a trimis miercuri o declaraţie de obiecţii în care îşi subliniază acuzaţiile către PPC.
Dosarul de acuzare a urmat unei investigaţii deschise în martie 2021.
”Efectele suspectate ale acestui presupus comportament pe piaţa angro a energiei electrice din Grecia au fost că furnizorii independenţi de energie au fost marginalizaţi, iar investiţiile în surse de energie mai ecologice au fost descurajate”, a declarat autoritatea pentru concurenţă a UE, într-un comunicat.
Comisia a spus că o astfel de acţiune ar fi putut împiedica furnizorii independenţi de energie să se extindă la nivel de retail.
”Prin urmare, comportamentul PPC poate să fi dus la preţuri mai mari pentru consumatorii greci, precum şi la niveluri mai ridicate de emisii de poluare locală”, se spune în comunicat.
Companiile se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.
PPC este cea mai mare companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării de reţele şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord.
PPC are o capacitate totală instalată de 10,7 GW, constând din centrale termice, hidro şi din surse regenerabile cu o producţie anuală totală de peste 20TWh, în timp ce în segmentul de distribuţie, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.
Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,7 milioane de clienţi în total, furnizând peste 35 TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.