joi, iulie 18, 2024

UPDATE-Kuleba salută la Ujhorod, în vestul Ucrainei, o întâlnire ”constructivă” cu omologul său ungar Szijjarto, înaintea unui summit UE în vederea deblocării unui ajutor destinat Kievului. Securitate consolidată, în urma unor ameninţări cu moartea la adresa lui Szijjarto

EconomieUPDATE-Kuleba salută la Ujhorod, în vestul Ucrainei, o întâlnire ”constructivă” cu omologul său ungar Szijjarto, înaintea unui summit UE în vederea deblocării unui ajutor destinat Kievului. Securitate consolidată, în...

”Vreau să insist asupra punctului principal al acestei conversaţii, francheţea, sinceritatea şi caracterul constructiv”, a declarat într-o conferinţăă de presă, la Ujhorod (vest), şeful diplomaţiei ucrainene.

BUDAPEST CONFRONTS KIEV ABOUT ITS HATRED OF MINORITIES: Uneasy-looking Ukrainian Foreign Minister Kuleba silent (00:24 in left vid) as his Hungarian counterpart Szijjarto blasts Kiev for suppressing ethnic Hungarians in West Ukraine’s Transcarpathia (right map).

Kiev’s been…

— Gitmo_guy12 (@DownloadMaga)

Un summit extraordinar este prevpzut joi la Bruxelles şi o întrevedere între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto s-a întâlnit luni, în vestul Ucrainei, cu omologul său Dmitro Kuleba, pentru a pregăti această întâlnire Zelenski-Orban în vederea ”găsirii unor soluţii” la diferende şi deblocării unor decizii UE cruciale pentru Ucraina”, potrivit Kievului.

Peter Szijjarto nu a mai pus piciorul în Ucraina de la invazia Rusiei, însă a fost în mai multe rânduri la Moscova.

La Ujhorod locuieşte o comunitate maghiară importantă.

Măsurile de securitate au fost consolidate, după ce ministrul ungar a primit o scrisoare în care era ameninţat cu moartea.

Şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a fost prezent la întâlnirea şefilor diplomaţiilor ucraineană şi ungară.

COMPROMIS

Budapesta a trimis în acest weekend o nouă propunere Bruxellesului, unde au loc negocieri în vederea unei deblocări a unui ajutor financiar destinat Ucrainei, la un summit UE, prevăzut joi la Bruxelles, dezvăluie cotidianul britanic Financial Times (FT).

Guvernul ungar se declară pregătit, într-o scrisoare trimisă la Bruxelles sâmbătă, să se ia bani din bugetul UE – cu condiţia să obţină posibilitatea unei revizuiri.

During his visit to Uzhhorod on January 29, Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto paid tribute to fallen Ukrainian soldiers alongside his Ukrainian counterpart, Dmytro Kuleba, and Head of the Presidential Office Andriy Yermak.

“Hundreds of Ukrainian Hungarians took up arms,…

— Oriannalyla (@Lyla_lilas)

Premierul naţionalist ungar Viktor Orban, singurul lider din UE care menţine relaţii strânse cu Kremlinul după invazia Ucrainei, s-a opus în decembrie, prin veto, plăţii unui ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro – pe o perioadă de patru ani – Ucrainei devastate de război.

El s-a declarat ultyerior pregătit să susţină Kievul, însă în afara bugetului UE şi cu condiţia unei revizuiri anuale.

Summitul extraordinar de joi al UE are scopul să caute un compromis la această problemă.

Viktor Orban a refuzat să aprobe deschiderea unor negocieri de aderare la UE ale Ucrainei şi a părăsit sala pentru ca şefii de sat şi de guverne să ia această decizie, într-un vot la un summit, la jumătatea lui decembrie.

El repetă neîncetat că Ucraina nu poate obţine o victorie împotriva Rusiei şi pledează în favoarea negocierii unei încetări  a focului cu Moscova.

Bruxellesul a pregătit – în cazul în care nu se ajunge la nicio soluţie joi – un document prin care le cere şefilor de stat şi de guverne ai celorlate 26 de state membre UE să ameninţe în mod public Ungaria cu privarea de toate fondurile europene care revin Budapestei, dezvăluie FT.

UE vrea să exercite astfel presiuni asupra Budapestei – ”punerea în pericol a monedei” ungare şi zdruncinarea încrederii investitorilor -, potrivit FT.

”Ungaria nu va ceda!”, a răspuns într-o postare pe Facebook ministrul ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

El dă asigurări că Budapesta a participat mereu la ”discuţii în mod constructiv”.

Însă, la Bruxelles, diplomaţi nu-şi ascund nerăbdarea faţă de un Viktor Orban imprevizibil, ale cărui revendicări se schimbă de la o săptămână la alta.

TENSIUNI DE DINAINTE DE RĂZBOI

Tensiunile dintre cele două ţări nu sunt noi, relaţiile lor diplomatice s-au deteriorat înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, după ce Ucraina a adoptat, începând din 2017, o serie de măsuri controversate cu privire la învăţământul în limba ucraineană.

Kievul a încercat să potolească aceste tensiuni şi a adoptat recent o lege care protejează drepturile minorităţilor etnice din Ucraina – un pas pe care Guvernul ungar l-a respins ca insuficient.

Peste 10.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune situată în vestul extrem Ucrainei, care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial.

Vezi si alte articole...