miercuri, aprilie 17, 2024

UPDATE – Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de „manipularea bursei” în cazul Roşia Montană şi anunţă că USR sesizează DNA şi autorităţile canadiene cu privire la acest caz / Replica lui Marcel Ciolacu

EconomieUPDATE - Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de „manipularea bursei” în cazul Roşia Montană şi anunţă că USR sesizează DNA şi autorităţile canadiene cu...

CITEȘTE ȘI UPDATE – Premierul Marcel Ciolacu, despre acuzaţiile privind declaraţiile sale despre Roşia Montană: Cei cu acuzaţiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde, nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie

 

“Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieţei de capital şi subminarea economiei naţionale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieţei de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană, pentru că manipularea pieţei de capital înseamnă că unor oameni le sunt furaţi banii pe baza unor afirmaţii false”, afirmă Cătălin Drulă, citat într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de USR.

Formaţiunea subliniază că Drulă „a avertizat din 1 februarie că declaraţiile iresponsabile ale premierului Marcel Ciolacu şi ale miniştrilor săi din Guvern nu fac altceva decât să îmbogăţească, pe bursă, băieţii lor deştepţi”.

Potrivit USR, valoarea acţiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie „pe fondul declaraţiilor şi acuzaţiilor lansate de PSD şi PNL, care anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari”. 

„Practic, într-o singură lună, pe baza declaraţiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi colegii lor de partid, valoarea acţiunilor s-a dublat. Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni, ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari. Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari”, transmite USR.

Cătălin Drulă este de părere că “PSD-ştii au făcut, probabil, bani” de pe urma fluctuaţiilor la bursă ale acţiunilor Gabriel Resources 

”Ciolacu trebuie investigat şi de autorităţile române. Avem DNA, avem ASF, care este autoritatea română de supraveghere a pieţei de capital, şi mai avem ANI, Agenţia de Integritate. Şi să nu uităm că sunt de notorietate şi investigaţiile de presă care arată că premierul Ciolacu îşi desfăşoară afacerile prin intermediul apropiaţilor, cum este doamna Docuz, dar şi nepotul său din Buzău”, susţine preşedintele USR.

Acesta „îl provoacă” pe Marcel Ciolacu să organizeze referendumul privind folosirea de cianuri în exploatarea resurselor din sol în data de 9 iunie, odată cu cele două rude de alegeri.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a trimis sâmbătă dimineaţă sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acţiunilor companiei Gold Corporation. 

 

Sesizarea poate fi consultată .

„Maxim au cerut 6,7 miliarde euro şi minim ceea ce au investit, deci minimul a ceea ce a fost prezentat ca documente – şi mă gândesc că este un minim de la care porneşte decizia este de 1 miliard de euro. Ştim acest lucru şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care o vom avea în decizia de la Roşia Montană”, declara, săptămâna aceasta ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, despre procesul intentat de Gabriel Resources. Boloş invoca de asemenea posibilitatea unei „decizii nemonetare”, prin care statul român s fie obligat să accepte continuarea exploatării.

Vezi si alte articole...