miercuri, aprilie 17, 2024

Ursula von der Leyen a fost aleasă, la Congresul PPE, candidata pentru un nou mandat în fruntea CE

ActualitateUrsula von der Leyen a fost aleasă, la Congresul PPE, candidata pentru un nou mandat în fruntea CE

Ursula von der Leyen a fost aleasă, la Congresul PPE, candidata pentru un nou mandat în funcţia de preşedintă a Comisiei Europene. Astfel, aceasta ar urma să își continue activitatea din fruntea CE cu un nou mandat de 5 ani.

În urma deciziei Congresului Partidului Popular European, Ursula von der Leyen a fost desemnată candidata PPE pentru unu nou mandat de cinci ani la şefia Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul PNL, vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan.

„Ursula von der Leyen este, oficial, candidata Partidului Popular European pentru funcţia de preşedintă a Comisiei Europene pentru următorii 5 ani. Candidatura sa a fost aprobată astăzi, prin vot, în plenul Congresului Partidului Popular European de la Bucureşti. În următoarele trei luni, vom face campanie şi vom vorbi despre lucrurile bune pentru care Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, şi noi, Parlamentul European, le-am reuşit pentru oameni, printre care adoptarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă – cel mai mare plan de investiţii din istoria Uniunii Europene şi din care ţara noastră primeşte aproape 30 de miliarde de euro, reducerea dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă şi decizia de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina”, a transmis Siegfried Mureşan.

Știre inițială

Ursula von der Leyen și-a încheiat discursul susținut la Congresul PPE. Șefa Comisiei Europene a vorbit despre transferul solicitanţilor de azil către ţările terţe, prevăzut în manifestul PPE adoptat miercuri în unanimitate.

Ursula von der Leyen, discurs în Congresul PPE

Reprezentantul CE a subliniat că europenii decid cine vine în Europa şi în ce condiţii, nu reţelele de contrabandişti şi traficanţii. Prelegerea a fost ținută cu prilejul votului pentru desemnarea ei drept candidată a Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen

„Împreună am livrat prin Pactul privind migraţia şi azilul. Am întărit frontierele europene şi vom continua să facem acest lucru. Ne-am îndeplinit obligaţiile europene în trecut şi o vom face şi pe viitor. Dar noi, europenii, decidem cine vine în Europa şi în ce condiţii, şi nu reţelele de crimă organizată şi traficanţii. ”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Ce presupune manifestul

Șefa Comisiei Europene a făcut referire la manifestul prezentat în prima zi a Congresului PPE, prin intermediul căreia aceasta a cerut un transfer de solicitanţi de azil către ţări terţe, în faţa presiunii migraţiei.

„Pledăm pentru o schimbare fundamentală a legislaţiei europene în materie de azil. Ne-am angajat să respectăm dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide cui şi unde este acordat. Vom încheia acorduri cu ţări terţe pentru a ne asigura că solicitanţilor de azil li se poate acorda protecţie într-un mod civilizat şi sigur. Vrem să punem în aplicare conceptul de ţări terţe sigure”, se arată în manifestul PPE.

Ursula von der Leyen

Vot pentru Ursula 

În urma discursului susținut la București, reprezentanta Comisiei Europene așteaptă votul final. De altfel, Ursula este singurul politician înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la preşedinţia Comisiei Europene.

Peste 2.000 de delegați ai partidelor din peste 40 de țări europene s-au reunit la București în această perioadă.

Inquam Photos / Octav Ganea

Vezi si alte articole...