Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat pentru Gândul că lucrările la planșeul de la Piața Unirii vor începe în maximum trei săptămâni, în zona spațiului verde de lângă fântâni. Planșeul de beton din Piața Unirii, sub care trece Râul Dâmbovița, se află într-o stare avansată de degradare. Potrivit celei mai recente expertize tehnice, planșeul prezintă un risc seismic de grad I, ceea ce înseamnă că se poate prăbuși chiar și în cazul unui cutremur de magnitudine medie, nu doar în cazul unui cutremur mare.
Situația este și mai îngrijorătoare având în vedere că sub planșeul respectiv (care se află sub Râul Dâmbovița) se găsește pasajul de metrou dintre Unirii 1 și Unirii 2, iar deasupra este una dintre cele mai aglomerate intersecții din București: Piața Unirii.
Expertiza tehnică a identificat următoarele probleme la planșeul de la Piața Unirii:
Armături corodate și beton exfoliat, cu reduceri de secțiune și vegetație acvatică pe fața betonului, precum și defecte vizibile la riglele cadrelor.
Grinzi secundare (nervuri) demolate și zone presupuse a fi refăcute în cofraj metalic nerecuperat, aflate într-o stare avansată de coroziune.
Grinzi secundare cu secțiune de rezistență puternic afectată, console scurte și cadre distruse complet din cauza infiltrațiilor de apă în rosturi.
Beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planșeului.
Defecte de execuție și lucrări necorespunzătoare realizate în urma diverselor intervenții la planșeu.
Degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planșeului, inclusiv guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete.
Lucrările de consolidare și reabilitare a planșeului au fost atribuite constructorului ERBAȘU prin licitație, iar investiția se ridică la aproape 170 de milioane de euro, finanțată din fonduri guvernamentale. Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni pentru execuție, plus 9 luni pentru proiectare, cu termenul de finalizare a proiectării până la sfârșitul anului. Caietul de sarcini menționează că lucrările vor include mai multe tipuri de intervenții.
Obiectiv 1: Planșeul de deasupra râului Dâmbovița din Piața Unirii
Soluția propusă pentru consolidarea și reabilitarea planșeului implică demolarea completă a structurii existente până la nivelul terenului pentru culei și până la nivelul albiei pentru pile. Aceasta va fi înlocuită cu o structură nouă, modernă și performantă, capabilă să satisfacă toate cerințele de trafic, fiabilitate și capacitate de tranzit a debitelor de pe râul Dâmbovița.
Obiectiv 2: Pasajul Unirii – Etapa 2
Lucrările de consolidare pentru Pasajul Unirii în această etapă implică întărirea și reabilitarea structurii de rezistență. Acest proces va include cămășuirea și armarea pereților existenți, prelungirea lor pentru a asigura un gabarit de 4 metri în interiorul pasajului, și refacerea completă a suprastructurii. Aceasta se va realiza prin demolarea fâșiilor cu goluri și construirea de grinzi din beton armat în formă de „T” întors, așezate pe rigle din beton armat și prevăzute cu o placă de suprabetonare cu grosime variabilă. Din punct de vedere arhitectural și al instalațiilor, se vor păstra sistemele și finisajele existente din faza anterioară a amenajării pasajului, reutilizând echipamentele, sistemele și, după caz, materialele existente, prin desfacerea și remontarea acestora.