sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Vești proaste la început de an: se anunță o avalanșă de SCUMPIRI – Românii încep cu stângul 2023

ActualitateVești proaste la început de an: se anunță o avalanșă de SCUMPIRI – Românii încep cu stângul 2023

Vești proaste la început de an: Anul nou vine cu o serie de scumpiri. De la 1 ianuarie, va crește prețul combustibilului cu 50 de bani, după ce Guvernul a decis să nu mai mentina compensarea dupa data de 31 decembrie. Dar vor fi și creșteri de taxe, impozite și TVA pentru mai multe produse.

Vești proaste la început de an: 2023 aduce scumpiri pe bandă rulantă. Carburanții se vor scumpi cu 50 de bani, după eliminarea compensării. Chiriile vor crește cu 6 la sută după ce românii vor fi obligați să își înregistreze contractele la ANAF. Chiar și mesele la restaurant se vor scumpi în medie cu 5 la sută de la începutul anului. De asemenea, berea fără alcool și sucurile carbogazoase se vor scumpi cu 10 la sută, după ce taxa pe valoarea adăugată va crește de la 9 la sută la 19 la sută.

Noul val de scumpiri vine după ce românii au dat deja sute de lei pentru masa de Crăciun. Carnea, ouăle, cozonacul și legumele aproape și-au dublat prețurile față de aceeași perioadă a anului trecut și încă nu au venit facturile la energie.

La polul opus se află Spania care va implementa un pachet anti-sărăcie în anul 2023. Premierul Pedro Sanchez a anunțat ca pentru următoarele 6 luni, TVA-ul pentru pâine, lapte, oua, brânza, fructe și legume va scădea la zero. Și pentru ulei și paste făinoase iberici vor plăti TVA de 5 la sută în loc de 10.

În plus, fiecare familie care câștigă mai puțin de 27 de mii de euro anual, va primi un voucher de 200 de euro, iar o familie care nu își poate plăti chiria nu poate fi data afara din casa timp de 6 luni. De asemenea, daca nu își poate plăti utilitățile – gaze, apa, energie, acestea nu pot fi tăiate in următoarea jumătate de an.

Vezi si alte articole...