sâmbătă, aprilie 20, 2024

Vicepremierul rus Novak: Rusia va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în martie; Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2%

EconomieVicepremierul rus Novak: Rusia va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în martie; Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2%

Scăderea producţiei anunţată de Novak se ridică la aproximativ 5% producţia de ţiţei a Rusiei din ultima perioadă, despre care Agenţia Internaţională pentru Energie a estimat că a scăzut în decembrie la 9,77 milioane de barili pe zi.

Contractele pentru petrolul Brent cu livrare în aprilie a crescut cu 2,24%, ajungând la 86,39 dolari pe baril, după ce a crescut cu peste 8% în cursul săptămânii.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din S.U.A. au crescut cu 2,13%, ajungând la 79,72 dolari pe baril, şi au urcatt cu 8,63% pe ansamblul săptămânii, înregistrând cea mai bună săptămână din octombrie.

Novak a spus că reducerea producţiei ”va ajuta la restabilirea relaţiilor cu piaţa”, potrivit comentariilor publicate de agenţia de ştiri de stat Tass.

El a menţionat că reducerea nu se aplică la condensatul de gaz şi va fi calculată din nivelurile reale de producţie, nu din cota Rusiei în conformitate cu acordul de producţie OPEC+.

Decizia nu a fost luată în consultare cu coaliţia OPEC+, pe care o coprezidează Moscova.

Producătorii OPEC+ trebuie de obicei să cadă de acord asupra politicii de producţie, membrii fiind obligaţi să-şi respecte obiectivele.

Dar grupul a permis anterior gesturi voluntare care onorează spiritul acordurilor de producţie existente – în acest caz, declinul producţiei Rusiei s-ar baza pe o decizie anterioară a OPEC+ de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi, convenită în octombrie anul trecut.

Alţi producători OPEC care se confruntă cu sancţiuni, cum ar fi Venezuela şi Iran, au solicitat şi au primit scutiri de la cotele lor de producţie.

Mai mulţi delegaţi la OPEC+ au declarat anterior pentru CNBC că Rusia nu a semnalat până acum nicio intenţie de a cere excepţii similare.

UE a implementat interdicţii privind importurile maritime de ţiţei pe 5 decembrie şi de produse petroliere în această săptămână.

În cadrul unui program adoptat de cele mai bogate naţiuni, din G7, furnizorii occidentali pot continua să ofere servicii financiare şi de transporturi maritime cheie pentru a transporta volume ruseşti către destinaţii care nu fac parte din G7, cu condiţia ca aceşti combustibili să fie achiziţionaţi sub anumite limite de preţ.

Aşa cum am spus anterior, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile ”plafonului preţului””, a reiterat Novak vineri, adăugând că programul de plafonare a preţurilor ar putea duce la penurie de petrol şi produse petroliere.

”Scăderea producţiei ruse, împreună cu redeschiderea Chinei, ar trebui să întărească şi mai mult piaţa petrolului în următoarele trimestre”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo, într-o notă de vineri adresată clienţilor.

 

Vezi si alte articole...