miercuri, februarie 21, 2024

Viceprimarul general al Municipiului București, Stelian Bujduveanu, vrea ca Piața Revoluției să devină exclusiv pietonală

Din OrasViceprimarul general al Municipiului București, Stelian Bujduveanu, vrea ca Piața Revoluției să devină exclusiv pietonală


Conform declarațiilor viceprimarului general al Municipiului București, Stelian Bujduveanu, se ia în considerare transformarea completă a Pieței Revoluției într-o zonă pietonală. Această propunere a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice organizate. Stelian Bujduveanu are în vedere crearea unui oraș mai prietenos pentru oameni, însă până în prezent nu a fost elaborat niciun proiect concret în acest sens.

Vrem un București prietenos cu oamenii, dar nimeni nu a pus un plan pe hârtie sau în practică. Vrem un oraș “ca afara”, dar avem zone pietonale doar în weekend și trotuare transformate în locuri de parcare, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Viceprimarul general al Bucureștiului propune ca cea mai emblematică zonă a Capitalei să fie transformată într-o zonă exclusiv pietonală. Această zonă include Piața George Enescu, Piața Revoluției și parcarea din fața Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică, iar în curând vor fi furnizate mai multe detalii referitoare la acesta.

Avem un proiect – şi îl vom lansa. E faimos proiectul, toată lumea a discutat, dar nimeni nu l-a pus pe hârtie. Ştiţi toată zona de la parcarea George Enescu, de la Ateneu din faţă? Din analizele noastre şi din punctul nostru de vedere – şi al meu personal – este singura zonă care se pretează pentru a fi o veritabilă zonă pietonală, de ‘leisure’ pentru Municipiul Bucureşti. (…) Avem şi proiectul PIDU – pietonalizarea din faţa Comitetului Central.
Dar hai să fim mult mai curajoşi. Şi proiectul pe care noi îl avem astăzi la nivelul Direcţiei Transporturi şi pe care îl vom lansa în perioada următoare este o sistematizare a traficului, încât să împingi traficul de pe Calea Victoriei, de la intrarea în piaţă, pe Ion Câmpineanu, iese în faimoasa intersecţie care dă în sus, spre Magheru. Adică tu reuşeşti să fluidizezi toată zona de acolo. Şi ai, în sfârşit, în Municipiul Bucureşti, o piaţetă care poate fi amenajată, a spus Stelian Bujduveanu la conferința ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de publicația GreenCommunity.


La sfârșitul lunii aprilie, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a propus transformarea străzii Calea Victoriei într-o zonă pietonală. Acesta a făcut o comparație cu o stradă din Bruxelles, care a devenit pietonală în anul 2022.

Pe rețelele de socializare, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a publicat o imagine „înainte și după” a unei străzi din Bruxelles, însoțită de următoarea descriere:

Calea Victoriei? Oh, wait…


Chiar dacă nu face parte din administrația Sectorului 6, acesta a încercat să aducă din nou în discuție propunerea de transformare a Căii Victoriei într-o zonă pietonală.

Bucureștenii au manifestat nemulțumire față de faptul că această propunere vine din partea sa, având în vedere că există multe probleme care trebuie rezolvate în Sectorul 6. Ei consideră că ar fi mai potrivit ca el să se ocupe mai întâi de remedierea acestor neajunsuri din sector, iar apoi să ia în considerare propunerea de transformare a Căii Victoriei.

Hai să ne rezumăm deocamdată la Sectorul 6. Să îl lăsăm pe Nicușor în pace. Cel mai bine ne caracterizează, ca români, să ne uităm în curtea vecinului și să ne dăm cu părerea, spune M. A.

Primarul a avut aceeași propunere și anul trecut. La vremea respectivă, Ciprian Ciucu a menționat străzile Oxford Street și La Rambla ca exemple relevante.

Mie îmi e clar, Calea Victoriei este singurul bulevard care poate urma modelul Oxford Street sau La Rambla, evident, păstrând proporțiile. Trebuie doar să îi dăm șansa să se salveze singură, a transmis Ciprian Ciucu pe Facebook.

El a exprimat opinia că Primăria Municipiului București ar trebui să atragă investitori, dar înainte de aceasta să închidă Calea Victoriei pentru a realiza o schimbare economică.

Inițiativa de a transforma Calea Victoriei într-o zonă pietonală nu este o noutate. Aceasta a fost lansată în timpul mandatului primarului Sorin Oprescu, potrivit impact.ro.

Vezi si alte articole...