vineri, decembrie 6, 2024

VIDEO | Alexandru Zodieru, sociolog, despre cum se vede în România războiul din Ucraina: Pe români îi interesează stabilitatea zonei

SCIENCE+VIDEO | Alexandru Zodieru, sociolog, despre cum se vede în România războiul din Ucraina: Pe români îi interesează stabilitatea zonei

Reporter 24 a vrut să afle şi părerea specialiştilor cu privire la sondajul realizat de Kantar pentru Free Press for Eastern Europe (FPEE), în cadrul proiectului Science + din care face parte şi Reporter 24, ce relevă opinia românilor cu privire la apartenenţa la UE, problema ucraineană sau conflictul de la distanţă dintre SUA şi Rusia.

Am vrut să află, mai ales, dacă s-a schimbat ceva, între timp, în percepţia românilor privind conflictul armat din Ucraina.

CITEŞTE ŞI: Ce cred românii despre refugiații ucraineni și războiul din ţara vecină. Datele unui sondaj și opinia specialiştilor

Sociologul Alexandru Zodieru spune că alte studii mai recente relevă că pe români îi interesează mai mult stabilitatea zonei, pacea, decât dreptatea pe care şi-o caută ucrainenii. „Românii, totuși, susțin pacea. Ignoră dreptatea”, concluzionează el.

„Este o criză foarte aproape de noi şi acest lucru ne determină să fim puţin mai temători. Şi pe baza studiilor realizate anterior de diferite organizaţii, în acest an, au fost câteva păreri pe care le-au subliniat românii, prin răspunsurile lor. Astfel că avem, undeva în martie aprilie: 70 la sută dintre români au susţinut războiul Ucrainei împotriva Rusiei. Aceiaşi 70% susţineau că Uniunea Europeană şi NATO ar trebui să se implice în acest război. Totuşi, pe plan european, undeva la jumătatea anului, România nu mai stă la fel de bine ca şi grad de implicate. Trebuie precizat că nu există bine şi rău, din păcate, e impropriu spus. Doar că şi-a mai pierdut puţin din avânt percepţia românilor. Un studiu realizat de Consiliul European pentru Relaţii Externe arată că românii nu mai sunt la fel de activi pro-război, ci sunt mai mult pro-pace.

În ce sens? Nu este vorba că a fi pentru pace este un lucru rău, ei sunt pentru pace mai mult decât pentru dreptate. Adică nu-i interesează dreptatea Ucrainei, cât îi interesează stabilitatea zonei. Nu-i interesează faptul că Ucraina pierde teritorii, că a pierdut deja oameni, soldaţi dar şi foarte multă populaţie civilă, că a pierdut economie, infrastructură şi încearcă să-şi facă dreptate, este acea luptă între David şi Goliat, care încă se duce şi o vedem cu toţii cu consternare. Am văzut ce înseamnă Ucraina 2021 şi Ucraina 2022, de Crăciun. Românii, totuși, susțin pacea. Ignoră dreptatea”, spune sociologul român.

Mentalitatea clădită în perioada comunistă este, de asemenea, un important factor, adaugă Zodieru.

„De exemplu, Finlanda consideră că este mai importantă dreptatea în proporţie de 91%, Suedia în proporţie de 90%, Portugalia şi Spania consideră că este mai importantă dreptatea decât pacea – 83%, Germania 76%, iar România 64%, printre ultimele locuri alături de Italia şi Franţa. Zic că sunt nişte lucruri importante, care spun ceva despre noi şi spun ceva mai mult. Este influenţa pe care o au cei de lângă noi asupra noastră – era o melodie, la un moment dat, „De la ruşi vine ploaia”, mai arată Alexandru Zodieru.

Interviul integral poate fi urmărit aici:

Alexandru Zodieru este general manager la Cult Market Research, ce face parte din Cult Grup, care are în componenţă alte trei entităţi, printre care cea mai importantă este Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSP).

Articol susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Vezi si alte articole...