miercuri, aprilie 17, 2024

VIDEO Scandal la DGPL Constanța după ce polițiștii locali au ridicat un autoturism de pe locurile pentru persoanele cu handicap din parcarea unui centru comercial din Constanța

ActualitateVIDEO Scandal la DGPL Constanța după ce polițiștii locali au ridicat un autoturism de pe locurile pentru persoanele cu handicap din parcarea unui centru comercial din Constanța

Exces de zel al unor polițiști locali din Constanța care, în seara zilei de marți, 03 ianuarie, au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități din parcarea unui centru comercial din Constanța, deși mașina aparținea unor persoane cu handicap locomotor și purta și o inscripție în acest sens.

Deși autoturismul avea plasate autocolante cu semnul persoanelor cu dizabilități, atât în față cât și în spate, polițiștii locali au dispus ridicarea acestuia pentru că lipsea și ecusonul care să dovedească faptul că aparține unei persoane cu dizabilități. Până la urmă, după ore întregi petrecute în parcarea centrului comercial, oamenii, revoltați, au trebuit să plătească 570 de lei, pentru taxa de ridicare a autoturismului.În urma incidentului, la nivelul Direcției generale Poliția Locală Constanța au fost dispuse verificări. Astfel, potrivit unui comunicat al DGPL Constanța, în urma acestor verificări a rezultat că, în jurul orei 19.00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din doi polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de patru autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/ legitimație care să le confere acest drept.

„În consecință, doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă, în cuantum de 2.000 de lei, iar pentru două autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: <<parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv>>. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto”, se precizează în documentul citat.

Reprezentanții DGPL Constanța susțin că, la restituirea vehiculului s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap, care deținea card/ legitimație, „dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil”. Având în vedere aceste aspecte persoana a fost sancționată cu avertisment.

Totodată, se fac verificări și cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali, iar „în situația în care se constata că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință”.

„Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia. (…) Incidentul petrecut în data de 03 ianuarie este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfășura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată”, au mai transmis reprezentanții DGPL Constanța.

Vezi si alte articole...