sâmbătă, decembrie 9, 2023

VIDEO | Vlad Cubreacov anunță că românii din Ucraina vor lua curând o „decizie istorică“ de revenire în Biserica Ortodoxă Română: 11 biserici din Transcarpatia deja au primit binecuvântare

MedicalVIDEO | Vlad Cubreacov anunță că românii din Ucraina vor lua curând o „decizie istorică“ de revenire în Biserica Ortodoxă Română: 11 biserici din Transcarpatia deja au primit binecuvântare

Vlad Cubreacov, jurnalist și politician român din Republica Moldova, a oferit un interviu la postul Noua TV. El a vorbit despre credincioșii din Ucraina etnici români, care în foarte scurt timp ar trebui să ia o „decizie istorică“ de revenire în sânul Patriarhiei Române.

„Îmi face plăcere să constat faptul că toate parohiile românești din regiunea Transcarpatică s-au separat de Patriarhia Moscovei anul trecut. Au și primit binecuvântarea mitropolitul Marcu de Hust și Vinogradovo să adere la Patriarhia Română.

Acestor preoți li s-a eliberat o carte canonică. Este vorba de 11 biserici din Protopopiatul Slatina.

Pe de altă parte, am constatat că a fost deja înregistrată o parohie românească în regiunea Cernăuți. S-a întâmplat chiar zilele trecute. În plus, există mai multe parohii ale Mitropoliei Basarabiei înregistrate în sudul basarabean al regiunii Odesa“, a precizat Vlad Cubreacov.

„Avem o prezență românească și se conturează o soluție pentru românii ortodocși din toate cele trei regiuni. E vorba de Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Este o chestiune de timp!

Cred că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să fim martorii unei decizii istorice care să se ia de către românii din Ucraina. Această decizie nu cred că ar putea fi tratată altfel decât cu binecuvântare de către Patriarhia Română“, a spus Vlad Cubreacov.

Românii ar urma să aibă propria biserică în Ucraina

„Tot ceea ce se întâmplă pe plan bisericesc în Republica Moldova are ecou în zonele adiacente din Ucraina. Acolo, ortodocșii sunt cu ochii pe evoluțiile bisericești din Moldova. Urmare a hotărârii adoptată de Rada Supremă din Kiev, lucrurile se îndeaptă către o soluție. E singura posibilă, canonic și juridic, dar și a normaleor europene, anume a înființării unui cult religios distinct din Ucraina. E vorba de Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, sub oblăduirea Patriarhiei Române. Este o soluție pragmatică, înțeleaptă, dar și o doză de curaj.“, a mai susținut Cubreacov.

Jurnalistul a mai precizat că deja s-au făcut „primii pași în acest sens“.

Interviul acordat de Vlad Cubreacov vine în contextul în care în nordul Bucovinei au existat mai multe incidente în ultima perioadă. Majoritatea parohiilor țin încă de biserica ce a fost subordonată Patriarhiei Ruse. Tot de aceasta ține și Mănăstirea Bănceni, care a fost înconjurată recent de forțele de securitate ucrainene.

De asemenea, tot în această perioadă zeci de parohii ortodoxe din Republica Moldova aleg să treacă de la biserica subordonată Moscovei la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.

Chiar astăzi, protoiereul Pavel Borșevschi și un grup de preoți din Chișinău i-au cerut expres mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare la Patriarhia Română.

Vezi si alte articole...