luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Viktor Orban în opoziție cu NATO. Ungaria nu vrea ca Ucraina să mai primească ajutor

ExterneViktor Orban în opoziție cu NATO. Ungaria nu vrea ca Ucraina să mai primească ajutor

Viktor Orban se poziționează împotriva NATO și continuă să se opună statelor care cer ca Ucraina să primească mai multă susținere. Premierul maghiar acuză conducerea alianței că-și trage membrii într-un război cu Rusia.

Regimul de la Budapesta s-a poziționat încă de la începutul războiului din Ucraina, de partea Rusiei. Chiar dacă verbal a militat pentru pace, Orban este un susținător al intereselor lui Vladimir Putin.

Viktor Orban acuzații la adresa NATO

Politicianul de la Budapesta încearcă să pună capăt ajutoarelor occidentale pentru Ucraina. Fie că este vorba despre echipament militar sau de bani, Viktor Orban spune nu. El se poziționează de fiecare dată de partea lui Vladimir Putin. O face pretextând teama de un nou război mondial. De această dată susține aceeași teorie și spune că NATO se poartă ca un pompier care vrea să stingă focul cu un aruncător de flăcări.

NATO „se apropie tot mai mult de război” în fiecare săptămână, a declarat premierul Ungariei Viktor Orban, conform Reuters. El a făcut aceste declarații în timpul întâlnirii de la Praga a miniștrilor de externe ai Aliananței. Reprezentanții NATO s-au întâlnit pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei. Una din temele dezbătute a fost cea legată de acordarea permisiunii, pentru Ucraina, de a folosi armele occidentale pe teritoriul rus.

Premierul ungar a menținut relațiile cu Vladimir Putin, susținând toate pozițiile Moscovei. El s-a opus statelor occidentale care vor să crească sprijinul pentru Ucraina.

Viktor Orban

Jens Stoltenberg cere NATO să-și reconsidere poziția

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „a venit timpul” ca membrii alianței militare să reconsidere poziția față de Ucraina în anumite situații. El a făcut referire la restricțiile cu privire la folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte din Rusia. Liderii statelor occidentale sunt divizați pe acest subiect. Aceasta în vreme ce Kievul cere permisiunea de a se apăra.

Mai mulți lideri occidentali au discutat despre dacă să dea voie Ucrainei să lovească ținte pe teritoriul Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei a declarat la începutul acestei luni că țara sa, membră NATO, nu va participa la planul pe termen lung al alianței. Ungaria nu dorește să susțină Ucraina. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au cerut Ungariei să nu mai blocheze planurile de acordare de ajutor militar Kievului.

5

Viktor Orban nu vrea ajutor pentru Kiev

Premierul maghiar Viktor Orban a mai spus că negocierile privind trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina și permisiunea ca armata ucraineană să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte rusești sunt idei „îngrijorătoare”. Viktor Orban a spus că aceste scenarii duc NATO mai aproape de război. În opinia sa, o misiune NATO în Ucraina ar risca un război mondial în loc să protejeze statele membre ale alianței.

„Este absurd că NATO, în loc să ne apere, ne trage pe noi, un stat membru, într-un război mondial. Este la fel de absurd ca atunci când un pompier decide să vină să stingă focul cu un aruncător de flăcări”, a afirmat premierul Ungariei.

În ultimii ani, Ungaria condusă de Viktor Orban s-a poziționat mai mult de China comunistă și de dictatura lui Vladimir Putin. Guvernul maghiar s-a distanțat mult de NATO și de Uniunea Europeană. Mai mult, experții susțin că în contextul unei reorganizări a ordinii mondiale, Budapesta trage speranțe să obțină anumite beneficii.

În ultimii ani, Orban și apropiații săi nu și-au ascuns intențiile revizioniste, promovând ideea „Ungariei Mari”.

Vezi si alte articole...