luni, iulie 15, 2024

Viktor Orban în Ucraina. Volodimir Zelenski a propus Ungariei organizarea unui Summit de pace

ExterneViktor Orban în Ucraina. Volodimir Zelenski a propus Ungariei organizarea unui Summit de pace

Premierul Viktor Orban s-a întâlnit marți, 2 iulie, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita liderului maghiar vine la doar o zi după ce Budapesta a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Viktor Orban primit de Volodimir Zelenski 

Cei doi lideri au discutat pe posibilitatea identificării unei soluții diplomatice pentru a pune punct războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski i-a spus interlocutorului său Viktor Orban că așteaptă un nou summit pentru pace organizat de Ungaria.

Mai mult decât atât, Zelenski a dat de înțeles că în marja unui al doilea summit pentru pace, după cel din Elveția, Ucraina ar accepta și prezența Rusiei. Afirmația președintelui ucrainean vine în contextul în care liderul de la Kiev a declarat recent că până la finalul anului țara sa va prezenta Moscovei un plan de pace detaliat.

Experții în Relații Internaționale susțin că prin atitudinea de astăzi, Volodimir Zelenski transmite că mizează pe Viktor Orban ca facilitator al unui proces diplomatic la care să ia parte și Federația Rusă.

Viktor Orban

„Să lăsăm în urmă discuţiile din trecut şi să ne concentrăm pe viitor”

De partea cealaltă Viktor Orban a salutat eforturile liderului ucrainean pentru a identifica o formulă de pace, însă premierul maghiar a evidențiat faptul că ar putea trece mult timp până când Rusia ar accepta propunerile ucrainene.

Motiv pentru care liderul maghiar i-a sugerat lui Zelenski să aibă în vedere o formulă de pace convenită de comun acord cu Moscova, care să accelereze încetarea focului. Pe lângă tema războiului din Ucraina, în conferința de presă comună cei doi lideri au adus în discuție și chestiunile sensibile în relațiile dintre cele două state.

Viktor Orban a acuzat în repetate rânduri că regimul de la Kiev nu respectă dreptul minorităților maghiare din Transcarpatia. De altfel și unul din motivele invocate de diplomația maghiară pentru a bloca proiectul de începere a negocierilor de aderare a Kievului în UE.

„Încercăm să lăsăm în urmă discuţiile din trecut şi să ne concentrăm pe viitor”, a precizat premierul ungar, după care a adăugat faptul că vizita sa la Kiev a fost decalată pe fondul multitudinilor probleme care au nevoie de soluționare.

Viktor Orban

Viktor Orban va deschide o școală pentru refugiații ucraineni

Viktor Orban a fost deschis în privința îmbunătățirii relațiilor cu Ucraina prin semnarea unui acord de cooperare pe modelul celor semnate de Ungaria cu statele vecine. O propunerea agreată și de partea ucraineană.

„Conţinutul dialogului nostru de astăzi asupra tuturor acestor chestiuni poate servi drept fundament pentru un nou acord bilateral între ţările noastre care să reglementeze toate relaţiile noastre”, a spus Volodimir Zelenski.

Orban a acceptat propunerea președintelui ucrainean de a înființa la Budapesta o școală pentru refugiații ucraineni, care să fie finanțată cu banii guvernului ungar.

„Ungaria va finanţa şcolile şi va crea atâtea câte sunt necesare. Dacă este nevoie de una, atunci va fi una, dacă este nevoie de zece, vor fi zece”, a asigurat premierul ungar. În privința situației minorităților maghiare din Transcarpatia, Viktor Orban a subliniat că Ungaria și Ucraina vor găsi o soluție cât mai bună, potrivit agenției de presă EFE.

Vezi si alte articole...