sâmbătă, iulie 20, 2024

Virgil Popescu: Am solicitat ca ţara noastră să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance, care are ca obiectiv accelerarea implementării energiei eoliene offshore

EconomieVirgil Popescu: Am solicitat ca ţara noastră să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance, care are ca obiectiv accelerarea implementării energiei eoliene offshore

”Cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a XIII-a sesiuni a Adunării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), care a avut loc în această dimineaţă, am solicitat ca ţara noastră să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance (GOWA), iniţiată la COP27, care s-a desfăşurat în 2022 în Egipt. Vrem să profităm din plin de toate oportunităţile”, anunţă Virgil Popescu.

Alianţa, iniţiată de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Danemarca şi Consiliul Global pentru Energie Eoliană, va reuni guverne, sectorul privat, organizaţii internaţionale şi alte părţi interesate pentru a accelera implementarea energiei eoliene offshore.

”Vrem să lucrăm cu restul statelor membre pentru a stimula ambiţiile naţionale, regionale şi globale şi pentru a elimina barierele din calea implementării energiei eoliene offshore pe pieţele noi şi existente. Energia eoliană offshore poate fi implementată la scară largă, în intervale de timp scurte şi la costuri competitive – şi este o cale rapidă şi viabilă pentru a reduce decalajul tot mai mare dintre obiectivele de energie regenerabilă şi ratele actuale de implementare. Pentru că mesajele transmise în discursuri se rezumă la o idee importantă: fiecare stat trebuie să acţioneze pentru creşterea producţiei şi a consumului de energie regenerabilă, pentru un viitor sustenabil”, relatează ministrul Energiei.

De asemenea, Sultan Ahmed Al Jaber – Reprezentant Special pentru Schimbările Climatice – ministrul Industriei şi Tehnologiilor Avansate din Emiratele Arabe Unite, care a fost desemnat preşedintele COP28, a transmis că summit-ul va fi un moment de hotar şi niciun sector nu are atât de mult potenţial ca energia regenerabilă, de aceea misiunea IRENA este foarte importantă. România este stat membru IRENA şi facem investiţii pentru a produce mai multă energie verde, a precizat Virgil Popescu.

Anterior, ministrul a anunţat că a participat la deschiderea celui de-al şaptelea forum Global al Energiei, organizat de Atlantic Council, în Abu Dhabi, unde s-a discutat despre rolul important al energiei în actualul context geopolitic şi economic.

Au mai participat Reprezentantului Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, Frederick Kempe, preşedinte şi CEO Atlantic Council, Dr. Sultan Al Jaber, Reprezentant Special pentru Schimbările Climatice – ministrul Industriei şi Tehnologiilor Avansate din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei – ministrul Energiei şi Infrastructurii EAU, Amos Hochstein – Special Presidential Coordinator for Global Infrastructure and Energy Security – Departamentul de stat SUA, Saad Al Kaabi – ministrul Energiei din Qatar şi alţi actori relevanţi în domeniu.

 

Vezi si alte articole...