marți, iunie 25, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Vladimir Putin provoacă NATO: Vrea să pună mâna pe insula suedeză Gotland, din Marea Baltică

ExterneVladimir Putin provoacă NATO: Vrea să pună mâna pe insula suedeză Gotland, din Marea Baltică

Vladimir Putin urmărește să pună mâna pe insula Gotland, situată strategic în Marea Baltică, avertizează șeful armatei suedeze, Micael Bydén.

Insula este cea mai mare a Suediei, fiind amplasată în mijlocul Mării Baltice, între Stockholm și enclava Kaliningrad a Rusiei.

Avertismentul are loc după ce marți, Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut un plan pentru extinderea apelor teritoriale ale Rusiei în Marea Baltică, aproape de granița maritimă cu Lituania și Finlanda, generând îngrijorare la nivel internațional.

Vladimir Putin vrea să-și extindă apele teritoriale

„Sunt sigur că Putin își îndreaptă atenția chiar și către Gotland. Scopul lui Putin este să obțină controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze.

Conform acestuia, dacă Rusia preia controlul și izolează Marea Baltică, consecințele ar fi deosebit de grave pentru toate țările riverane, inclusiv Suedia.

Această situație nu poate fi tolerată, spune acesta, iar Marea Baltică nu trebuie să devină un teren de joacă al lui Putin, unde să îi intimideze pe membrii NATO.

Putin

În ultima vreme, navele cisternă rusești au fost observate în zona economică exclusivă a Suediei, în apropierea coastei estice a insulei Gotland.

Estimată la 1.400 de nave, această flotă operează în afara sectorului maritim oficial și nu este asociată oficial cu nicio forță armată, ceea ce limitează puterea de acțiune a NATO.

Suedia are trupe permanente pe Gotland

În luna precedentă, Suedia a anunțat că Comisia Europeană va investiga modalități de gestionare a flotei petroliere rusești clandestine în cadrul viitorului său pachet de sancțiuni.

În urma demilitarizării sale din 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente pe insula Gotland în 2016, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

Putin

În plus, în luna martie, Suedia a devenit cea mai nouă membră a NATO, beneficiind astfel de garanția Articolului 5 al alianței, care prevede că toți ceilalți membri vor veni în apărarea oricărui alt membru atacat.

Numai că, această acțiune a Suediei nu l-a descurajat pe Vladimir Putin să-și continue planul.

„Dacă Putin invadează Gotland, poate amenința țările NATO din mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și stabilității în regiunile nordice și baltice”, a mai spus Bydén, potrivit Politico.

Vezi si alte articole...