duminică, noiembrie 3, 2024

Vremea se schimbă radical, „Bestia din Est” ameninţă România. Prima porţie consistentă de iarnă va fi în Moldova

ActualitateVremea se schimbă radical, „Bestia din Est” ameninţă România. Prima porţie consistentă de iarnă va fi în Moldova

Vremea se schimbă radical, în Europa. Dacă acest scenariu se va adeveri, atunci, după 15 noiembrie, putem avea ninsori și chiar viscol în multe zone montane din țară. Anticiclonul atmosferic va fi ănlocuit de „Bestia din Est”, care aduce o masă de aer siberian.

Vremea se răcește în toată România, iar primele semne ale iernii adevărate vor fi chiar din acest weekend, când un val de aer rece va cuprinde toată țara.

Temperaturile vor scădea cu până la zece grade Celsius de la o zi la alta. Valul de aer rece o să cuprindă mai întâi jumătatea nordică a țării, iar apoi se va extinde și în celelalte regiuni. Prin urmare, luna noiembrie vine cu vreme foarte rece, au anunțat meteorologii, iar ploile își vor face simțită prezența în mai multe zone ale țării.

Tot meteorologii anunță că valorile termice în anumite zone ale țării vor fi mai scăzute decât normalul perioadei de început de lună noiembrie.

Meteorologii anunță că luna noiembrie va aduce primele ninsori, slabe, iar iarna va pune stăpânire peste România mai devreme decât în ultimii ani.

Țara noastră – și mare parte din Europa – s-a aflat, în ultimele săptămâni, sub influența unui anticiclon uriaș, care a determinat această vreme caldă și lipsită de precipitații. Dar la est de România se află o masă de aer mai rece, de origine siberiană, supranumită „Bestia din Est”.

Aceasta a adus, deja, primele ninsori în mare parte din Rusia și, conform celor mai bune modele meteorologice internaționale (ECWMF și GFS), se va extinde spre vest.

Asta înseamnă că România va primi un jet de aer mai rece, începând dinspre Moldova. Încă din primele zile ale lunii noiembrie, vremea se va răci treptat în jumătatea de est a țării.

Aici, temperaturile maxime nu vor mai depăși 7-8 grade, în timp ce sudul și vestul României vor avea parte de o vreme blândă, cu maxime care vor depăși frecvent 15-16 grade.

Odată cu avansul „Bestiei din est”, la intersecția aerului cald cu cel rece se vor produce și precipitații. Acestea vor fi, la început, mai ales sub formă de ploaie. Dar după data de 10 noiembrie vor apărea și primele ninsori. Mai înâi în Carpații Orientali și de Curbură, apoi și prin Moldova. Vântul se va intensifica și el în cea mai mare parte a țării.

În același timp, potrivit modelelelor meteorologice, sunt șanse mari ca un ciclon să se formeze în Marea Mediterană și să avanseze, rapid, spre România. Dacă acest scenariu se va adeveri, atunci, după 15 noiembrie, putem avea ninsori și chiar viscol în mare parte din țară.

Elena Mateescu, despre inundaţiile care au şocat Europa
Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat fenomenul meteorologic care a lovit Spania. „Într-adevăr, discutăm despre o situație excepțională, o furtună puternică având în vedere localizarea în zona Valencia. Practic, furtuna DANA, așa cum este denumită de serviciul meteorologic spaniol și de localnici, este favorizată de vulnerabilitatea părții de est și de sud a Spaniei din cauza poziționării în apropierea Oceanului Atlantic și a Mării Mediterane. Mediterana, mai caldă, în contact cu o masă de aer rece, la o altitudine de peste 10.000 de metri deasupra nivelului mării, generează un potențial semnificativ de precipitații, întrucât acest sistem noros devine staționar deasupra aceleiași zone pentru o perioadă mai îndelungată. Așa s-a întâmplat și în aceste condiții, determinând cantități excepționale de precipitații.

Din datele pe care meteorologii români le-au urmărit astăzi pe site-ul serviciului meteorologic spaniol, s-au înregistrat cantități semnificative care au depășit în 12 ore valori de 150, 200, chiar 400 de litri pe metru pătrat. Pentru zona respectivă, această cantitate poate să reprezinte cât ar trebui să plouă într-un an, având în vedere că valorile anuale de precipitații din Spania variază semnificativ de la nord la sud. În nord, cantitățile sunt mai mari, undeva între 500 și 600 de litri pe metru pătrat. În partea de sud și de est, valorile sunt între 150 și 200 de litri pe metru pătrat. Cu atât mai mult, aceste cantități au căzut în 12 ore. De asemenea, trebuie să menționăm că aceste cantități mari sunt generate de sistemele multicelulare care se alimentează continuu cu vapori de apă, ceea ce creează un potențial de precipitații semnificativ. Nu mai putem exclude situațiile de vreme extremă, deoarece observăm că acestea, din păcate, devin tipare normale de vreme, în condițiile în care sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense” a spus Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

Există riscul ca România să fie afectată de fenomene meteo ca cel din Spania?
„Să nu uităm și episodul din 13-14 septembrie, când în partea de sud-est a țării, pe o activitate ciclonică deosebit de intensă din Mediterana, pe o traiectorie de la vest către est și cu un suport suplimentar din bazinul vestic al Mării Negre, a adus cantități însemnate de precipitații în zonă și ne amintim efectele în zilele de 13-14 septembrie din județul Galați și Vaslui.”, a spus Șefa ANM, despre riscul unor inundații similare în România.

„Cu siguranță, în condițiile unui aport suplimentar și de umezeală și cu o Mediterană foarte caldă și foarte apropiată, putem să vorbim de fenomene care, din păcate, de la încadrarea acestora ca fenomene de tipare de vreme extremă să devină mult mai frecvente și mai intense și să devină, în viitor, cu siguranță, tipare de vreme normală, în condițiile în care Mediterana poate să crească potențialul de evaporare la suprafața apei și în condițiile în care Mediterana se încălzește aproximativ cu 0,13°C/an.”, spune Elena Mateescu

Vremea

Vremea se menţine caldă în următoarele zile, cu temperaturi care pot ajunge la 19 – 20 de grade în majoritatea regiunilor, însă va intra într-un proces de răcire în primele zile ale lunii noiembrie, potrivit estimărilor publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 28 octombrie – 10 noiembrie 2024.

Prognoza meteo lunară pe regiuni geografice din România

Astfel, în Transilvania, Maramureş şi Moldova sunt anunţate valori termice medii de 8 grade pe timpul zilei, în timp ce în Muntenia şi Crişana temperaturile nu vor mai trece de 10 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 1 noiembrie. În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, valorile termice diurne se vor situa peste normele caracteristice perioadei, respectiv medii ale maximelor ce se estimează a se situa în jurul a 19 grade, cu cele mai ridicate valori în data de 28 octombrie. Începând din data de 1 noiembrie, maximele vor fi în scădere treptată, până spre medii de 16 grade. Minimele termice vor fi în general de 8 – 9 grade, iar din a doua săptămână vor scădea, astfel că media minimelor va fi de 1 – 4 grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.

În Crişana, în prima săptămână din interval, valorile termice diurne, deşi în scădere treptată de la medii de 20 de grade până spre 14 grade, se vor menţine peste normele climatologice specifice perioadei. Ulterior, începând din data de 3 noiembrie, maximele vor continua să scadă, spre o medie de 10 grade, valoare ce se va menţine pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni. Valorile termice nocturne se vor încadra, în prima săptămână, între 3 şi 9 grade, urmând ca în a doua săptămână, media minimelor să fie de 0 – 1 grad.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.

În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice diurne vor fi cuprinse, în medie, între 14 şi 20 de grade, urmând ca din data de 3 noiembrie să scadă spre medii de 6…8 grade, valori ce se vor menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Pe parcursul nopţilor, valorile termice vor fi în creştere în primele zile, de la o medie de 4 grade spre 6 grade. În a doua jumătate a intervalului, media minimelor va fi în general de -2 – 0 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând din data de 3 noiembrie.

În Maramureş, în prima săptămână, valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie de 18 grade în prima zi, spre 12 grade în data de 2 noiembrie. Ulterior acestei date şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, se estimează că media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade. Valorile termice nocturne nu vor avea variaţii semnificative în prima săptămână şi se vor situa în jurul a 6 grade. Din noaptea de 2 spre 3 noiembrie, minimele termice vor scădea până în jurul a 0 grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de referinţă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând cu data de 31 octombrie.

În Moldova, în prima zi a intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 19 grade, apoi va scădea până spre 14 – 16 grade, în data de 2 noiembrie. Ulterior acestei date, media valorilor termice diurne va continua să scadă şi se estimează că se va situa în jurul valorii de 8 grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Media minimelor termice se va încadra în general între 4 şi 6 grade, iar din noaptea de 2 spre 3 noiembrie va scădea spre 0 grade, valoare ce se va menţine până la finalul intervalului de referinţă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând din data de 3 noiembrie.

Vremea

În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, media temperaturilor diurne se va situa între 16 şi 19 grade, însă după data de 2 noiembrie, maximele termice vor fi în scădere spre valori de 10 – 12 grade, valori ce se vor menţine până la sfârşitul perioadei de referinţă. Media temperaturilor nocturne se va încadra între 7 şi 10 grade în prima săptămână, iar în cea de-a doua se va menţine în jurul valorii de 3 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.

În Muntenia, în prima zi a intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 22 de grade, apoi va scădea spre 18 – 20 de grade în data de 2 noiembrie. Ulterior acestei date, media valorilor termice diurne se va situa în jurul a 10 grade, valoare ce se menţine până la sfârşitul perioadei. Media temperaturilor nocturne se va încadra între 6 şi 8 grade, apoi mai ales din noaptea de 3 spre 4 noiembrie va scădea spre 0 grade şi se va menţine la această valoare până la finalul celei de-a doua săptămâni.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând din data de 3 noiembrie.

În Oltenia, în prima zi a intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 24 de grade, apoi va scădea spre 18 grade în data de 2 noiembrie. Ulterior acestei date, media valorilor termice diurne se va situa în jurul a 11 grade, valoare ce se menţine până la sfârşitul perioadei. Media temperaturilor nocturne se va încadra între 6 şi 8 grade, apoi mai ales din noaptea de 3 spre 4 noiembrie va scădea spre 0 – 2 grade şi se vor menţine la aceste valori până la finalul celei de-a doua săptămâni.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.

La munte, în prima zi a intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 14 grade, apoi va scădea spre 8 grade în data de 2 noiembrie. Ulterior acestei date, media valorilor termice diurne va continua să scadă şi se va situa în jurul a 1 – 2 grade, valori ce se vor menţine până la sfârşitul perioadei. Media temperaturilor nocturne va fi în scădere, de la valori de 6 grade în prima zi a intervalului, spre 2 grade în noaptea de 1 spre 2 noiembrie. Apoi, din noaptea de 2 spre 3 noiembrie, minimele termice vor continua să scadă, astfel încât media acestora va fi între -4 şi -2 grade, valori ce vor menţine până la sfârşitul perioadei de interes.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând, mai ales, din data de 2 noiembrie.

Estimarea ANM este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată). Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vezi si alte articole...