Mai mulți analiști ruși văd două scenarii în care Vladimir Putin ar pierde puterea de la Kremlin, potrivit unei analize a biroului de investigații Radio Europa Liberă din Rusia, Peste 40 de experți au dat verdictul: Putin are zilele numărate la Kremlin.
Primul scenariu
150 de analiști experți, printre care politologi, sociologi și jurnaliști din Rusia, Statele Unite și Europa au fost chestionați pe această temă. Peste 40 au răspuns întrebării lansată de Systema.
Un număr de 23 de analiști lansează ca posibil scenariu o lovitură de stat sau o revoltă în interiorul elitei de la Moscova care ar putea declanșa o schimbare totală de putere.
În timp ce cinci dintre respondenți au făcut referire la un război civil sau o „revoluție” ca posibilitate pentru Rusia de a scăpa de dictator.
Alții au afirmat că sfârșitul Rusiei lui Putin ar putea fi declanșat de o înfrângere militară rusă.
Un alt expert care a răspuns solicitării Systema a presupus că sfârșitul ar putea fi declanșat de o catastrofă majoră, cum ar fi un dezastru la o centrală nucleară sau o prăbușire economică globală.
De menționat că niciunul dintre respondenți nu crede că sfârșitul dictaturii lui Putin ar veni în urma unor alegeri competitive.
Al doilea scenariu: moartea
Dar cei mai mulți dintre experții care au participat la chestionar au afirmat că cel mai probabil scenariu pentru o schimbare de putere în Rusia ar fi moartea lui Putin.
„Slăbirea și criza regimului Putin vor corespunde și vor fi rezultatul îmbătrânirii naturale a lui Putin”, a declarat politologul ucrainean Volodymyr Fesenko.
Posibili succesori ai lui Putin
O altă întrebare la care au răspuns experții a fost cea legată de posibilii succesori ai lui Vladimir Putin.
19 experți l-au menționat pe prim-ministrul Mikhail Mishustin, în timp ce 18 l-au menționat pe secretarul Consiliului de Stat și fostul bodyguard al lui Putin, Aleksei Dyumin. Alții menționați în mod repetat au fost primarul Moscovei Serghei Sobyanin, fostul președinte Dmitri Medvedev și ministrul apărării Andrei Belousov.
„În cazul unei schimbări bruște, cel care ocupă postul de prim-ministru are cele mai mari șanse să reușească”, a scris un analist, care a cerut ca numele său să nu fie folosit
În total, experții au menționat 34 de posibili succesori, cu vârste cuprinse între 75 de ani și 37 de ani.
Între aceștia a apărut și numele șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, în pofida rapoartelor persistente privind probleme grave de sănătate.
„Speculații”
Alți respondenți sunt de părere că ambele scenarii sunt simple speculații care țin de domeniul fantasticului.
„Slăbirea și criza regimului Putin vor corespunde și vor fi rezultatul îmbătrânirii naturale a lui Putin”, a declarat politologul ucrainean Volodymyr Fesenko.
Serghei Sanovici, un cercetător de la Universitatea Stanford, a declarat că el crede că este probabil ca o tranziție politică în Rusia să nu aibă loc până în 2036, la sfârșitul celui de-al șaselea mandat și, conform legislației actuale, ultimul de președinte al lui Putin.