miercuri, februarie 21, 2024

Zelenski: Conflictul din Ucraina se poate transforma în cel de-al treilea război mondial, fără sprijinul aliaților occidentali

MedicalZelenski: Conflictul din Ucraina se poate transforma în cel de-al treilea război mondial, fără sprijinul aliaților occidentali

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că reducerea sprijinului din partea aliaților occidentali ar putea duce către un al treilea război mondial.

Liderul ucrainian afirmă că actualul conflict ucrainean va escalada într-un al treilea război mondial dacă agresiunea rusă nu va fi controlată cu sprijinul aliaților occidentali ai Kievului, informează The Independent, citat de tvrinfo.ro.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune public german ARD, Zelenski a avertizat că, dacă Rusia ar ataca o țară NATO, va fi „începutul celui de-al treilea război mondial”.

„Mi se pare că cancelarul (Olaf Scholz) este conștient de acest risc”, a spus Zelenski.

De asemenea, președintele ucrainean a cerut Germaniei să-și folosească influența economică pentru a atrage mai mult sprijin pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei de la partenerii UE, pe fondul perspectivei unei posibile diminuări a ajutorului militar din partea SUA din cauza obiecțiilor republicane din Congres.

”Numeroase ţări întreţin relaţii economice importante cu Germania şi economia lor depinde de deciziile Germaniei întrucât aceasta posedă o economie puternică. Germania poate reuşi să consolideze sprijinul UE”, a subliniat preşedintele ucrainean.

El și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de refuzul Germaniei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră puternice Taurus și a sugerat că Germania nu și-a asumat „rolul pe care ar fi trebuit să-l joace în prima ocupație a Ucrainei”.

El a spus că răspunsul slab al Occidentului față de invazia Rusiei în Crimeea din 2014 a încurajat Moscova să lanseze invazia la scară largă în 2022 și a vorbit despre lipsa de responsabilitate a Germaniei în momentul anexării Crimeii de către Federația Rusă.

„Nu este vorba doar despre Olaf Scholz”, a spus el. „Are legătură cu liderii europeni și cu SUA”.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut miercuri partenerilor săi europeni să-şi intensifice angajamentele în materie de armament.

”Europa trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina în a se apăra”, a declarat Scholz pentru săptămânalul Die Zeit.

De asemenea, liderul ucrainean a vorbit despre pasivitatea Statelor Unite dar a estimat că că republicanii în ansamblu nu sunt împotriva sprijinirii Kievului în lupta împotriva Rusiei și că Ucraina a primit sprijin din partea diviziunii politice americane.

„Pasivitatea Statelor Unite sau lipsa sprijinului ar fi un semnal prost. Există republicani care nu susțin Ucraina, dar marea majoritate a democraților și a republicanilor susțin Ucraina”, a spus el.

Preşedintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

Ultima livrare a ajutorului american pentru Ucraina a fost anunţată în 27 decembrie şi Casa Albă a repetat că, în absenţa unei suplimentări de buget, nu va exista o altă tranşă.

Vezi si alte articole...