miercuri, iunie 25, 2025

Zone cu restricții de trafic și/sau taxe pentru șoferii din București și din alte 12 orașe mari ale țări

Din OrasZone cu restricții de trafic și/sau taxe pentru șoferii din București și din alte 12 orașe mari ale țări

Guvernul României a început pregătirile pentru introducerea unor zone cu restricții de trafic și/sau taxe pentru șoferi în București și în alte 12 orașe mari ale țării. Aceste zone cu emisii scăzute au scopul de a reduce emisiile generate de transportul rutier și de a îmbunătăți calitatea aerului.

Proiectul este complementar Legii 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă, care prevede ca, în următorii ani, marile orașe, inclusiv Bucureștiul, să stabilească zone cu emisii scăzute. Pe lângă Capitală, sunt vizate și următoarele orașe: Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.

Acest demers vizează limitarea emisiilor provenite de la autovehicule și îmbunătățirea calității aerului pentru cetățeni, iar în viitor vor fi introduse zone cu emisii scăzute (ZNSE), conform informațiilor transmise de Profit.ro.

Proiectul adoptat în primăvara anului 2023 prevede:

„Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”.

Aceste zone vor fi semnalizate cu indicatoare de către autoritățile locale, care vor avea și dreptul de a stabili regulile și tarifele pentru accesul vehiculelor în interiorul lor. Zonele cu emisii scăzute (ZNSE) pot fi de două tipuri:

Zone pentru care se va stabili un tarif de acces (în aceste zone vor fi implementate mecanisme de control al accesului).

Zone pentru care nu se stabilește un tarif de acces, ci doar reguli de acces pe care șoferii trebuie să le respecte.

Accesul în aceste zone va fi permis vehiculelor care:

Respectă standardele de emisii specifice zonei;

Plătesc tariful aferent zonei, dacă este cazul;

Sunt exceptate sau beneficiază de o reducere de până la 100% de la plata taxei.

Pentru a avea acces în zonele ZNSE, vehiculul trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre regulile de mai sus.

Deși șoferii vor trebui să plătească aceste taxe, regulile nu se vor aplica vehiculelor aparținând sistemului național de apărare, ordinii publice și securității naționale, precum și vehiculelor aferente serviciilor publice de intervenție și transport de persoane.

În prezent, Guvernul lucrează la cadrul necesar pentru implementarea acestor taxe. Pe 26 iulie 2024, Ministerul Dezvoltării a inițiat procedura de transparență decizională pentru proiectul următoarei Hotărâri: „Hotărâre privind metodologia de elaborare a regulilor de acces, modul de aplicare a tarifelor și excepțiile aferente zonelor cu nivel scăzut de emisii.” Detalii suplimentare despre stabilirea zonelor cu emisii scăzute (ZNSE) pot fi consultate accesând ACEST link.

Vezi si alte articole...