joi, mai 30, 2024

63 de arestări în Georgia, după protestele împotriva guvernului. Poliția a folosit gaze lacrimogene

Externe63 de arestări în Georgia, după protestele împotriva guvernului. Poliția a folosit gaze lacrimogene

Autoritățile din Georgia au arestat 63 de manifestanți la protestele din Tbilisi. Poliția a acționat cu gaze lacrimogene și bastoane. Cetățenii protestează împotriva măsurii guvernului de a clasifica ONG-urile care primesc fonduri din afara țării ca fiind agenți străini.

Autoritățile din Georgia au arestat 63 de manifestanți care au protestat împotriva guvernului, a anunţat miercuri ministrul adjunct de interne, Alexander Darakhvelidze, conform surselor citate de Agerpres.

În timpul nopţii, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanţi.

Liderul partidului de opoziție, Levan Khabeishvili, cu fața umflată și însângerată

Protestul este îndreptat de mai multe săptămâni împotriva planurilor guvernului de a preveni presupusa influenţă străină asupra societăţii civile georgiene.

Dezbaterea în a doua lectură a proiectului de lege în acest sens va continua miercuri în parlamentul Georgiei, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat Levan Khabeishvili, liderul Mişcării Naţionale Unite, cel mai mare partid de opoziţie.

Khabeishvili a publicat o fotografie în care apare cu faţa umflată şi însângerată.

Poliţiştii au recurs la violenţă marţi seara împotriva demonstranţilor, forţând-i să iasă din clădirea parlamentului. Situaţia s-a calmat de-abia în cursul nopţii. Noi proteste au fost anunţate pentru miercuri.

De ce au început protestele?

Mărul discordiei îl constituie o lege, similară celei din Rusia, care clasifică ONG-urile care primesc fonduri din străinătate drept agenţi străini.

În Georgia, multe proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea statelor UE sau a SUA.

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, spune că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi a persecuta forţele prooccidentale.

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Tbilisi

În urma evenimentelor de marţi, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a cerut guvernului de la Tbilisi să respecte dreptul la întrunire paşnică şi să nu folosească forţa împotriva protestatarilor, transmite Reuters.

„Georgia este o ţară candidată la UE, fac apel la autorităţile sale să asigure dreptul la întrunire paşnică. Folosirea forţei pentru suprimarea acestui drept este inacceptabilă”, a reacţionat Borrell miercuri pe contul din reţeaua X, relatează Agerpres.

„Poporul georgian nu poate și nu va fi redus la tăcere!” a scris Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, pe rețeaua de socializare X, conform Digi 24.

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Georgia. UE a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică.

Vezi si alte articole...