marți, martie 18, 2025

Aniversare la Cotroceni. Ilie Bolojan, președintele interimar, împlinește 56 de ani

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, își...

Ploi, ninsori, viscol și îngheț. Zonele în care se întoarce iarna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a revizuit...

Zi decisivă pentru George Simion. Liderul AUR, la mâna procurorilor CCR pe care îi amenința

Zi importantă pentru viitorul alegerilor prezidențiale din...

Acţiunile Intel au crescut cu peste 4% vineri, după rezultatele trimestriale peste aşteptări obţinute de producătorul de cipuri

EconomieAcţiunile Intel au crescut cu peste 4% vineri, după rezultatele trimestriale peste aşteptări obţinute de producătorul de cipuri

Profitul surprinzător al companiei din trimestrul al doilea şi previziunile sale puternice privind câştigurile şi marja au sugerat că scăderea pieţei computerelor personale se apropie de sfârşit, ceea ce a declanşând dus la creşterea acţiunilor Intel şi a sectorului mai larg de cipuri.

Intel a obţinut vineri o creştere de aproximativ 6 miliarde de dolari a valorii sale de piaţă, pe baza preţului actual al titlurilor sale de 36 de dolari pe unitate.

Preţul acţiunilor este deja mai mare decât ţinta mediană a Wall Street de 35 de dolari, după ce cel puţin 21 de agenţii de brokeraj şi-au ridicat preţul ţintă pentru acţiuni, potrivit firmei Refinitiv.

Rezultatele Intel au dus la creşterea acţiunilor Advanced Micro Devices şi Nvidia cu aproape 2%, în timp ce titlurile Qualcomm au crescut cu 2,2%.

Un titan al industriei americane de cipuri, Intel a rămas în urma rivalilor precum TSMC şi Nvidia din Taiwan, atât în ceea ce priveşte marjele, cât şi valoarea de piaţă, deoarece scăderea pieţei PC-urilor şi concurenţa acerbă pe piaţa centrelor de date i-au afectat afacerea.

În timp ce acţiunile Intel au urcat cu 30% în acest an, după un 2022 dificil, acest lucru a pălit în comparaţie cu creşterea de peste trei ori a titlurilor Nvidia, care a devenit în luna mai primul producător de cipuri cu o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, după previziunile sale ”istorice”.

Cu toate acestea, acest lucru s-a datorat în mare parte pieţei în plină expansiune a inteligenţei artificiale (AI), pe care Intel a ratat-o din cauza prezenţei sale reduse în unităţile de procesare grafică şi alte cipuri specializate în inteligenţă artificială, care permit tehnologia din spatele ChatGPT.

Rapoartele financiare ale altor producători de cipuri, inclusiv Samsung, au arătat, de asemenea, că excesul de ofertă de pe pieţele smartphone-urilor şi PC-urilor se încheie, dar perspectivele pentru cererea clienţilor din afara industriei AI rămân sumbre.

Afacerea Intel pentru AI şi centrele de date s-a contractat cu 15% în ultimul trimestru, iar CEO-ul Pat Gelsinger a declarat că excedentul de pe piaţa unităţilor centrale de procesare a serverelor va persista până în a doua jumătate a anului.

El a adăugat că Intel are acum suficiente comenzi pentru clienţi pentru a vinde cipurile sale AI în valoare de cel puţin 1 miliard de dolari până în 2024.

Cu toate acestea, analiştii de la Rosenblatt Securities ”nu văd AI ca o temă de investiţii pentru Intel, în prezent”.

 

Vezi si alte articole...