vineri, aprilie 19, 2024

Afecțiuni mai puțin cunoscute ale picioarelor și ce poți face pentru a le preveni

Continut SposorizatAfecțiuni mai puțin cunoscute ale picioarelor și ce poți face pentru a le preveni

Picioarele sunt componente vitale ale corpului uman, fiind implicate în menținerea echilibrului corpului, susținerea greutății corpului și efectuarea mișcărilor. Orice afecțiune care implică picioarele poate predispune la disconfort, durere și chiar la limitarea mobilității. Pe lângă afecțiunile cunoscute, precum piciorul plat sau piciorul diabetic, există și alte probleme mai puțin cunoscute care pot afecta sănătatea picioarelor.

 

Maladia Haglund

 

Maladia Haglund, cunoscută și sub numele de „exostoză retrocalcaneană”, este o afecțiune caracterizată prin inflamația și umflarea țesuturilor din jurul osului călcâiului. Maladia Haglund, cauzată în general de frecarea constantă a încălțămintei împotriva călcâiului, este adesea confundată cu bursita calcaneană. Pentru a preveni maladia Haglund, este important să se utilizeze încălțăminte care oferă sprijin adecvat călcâiului și să se evite pantofii strâmți sau rigizi. De asemenea, este recomandat să se evite activitățile care pun presiune excesivă pe călcâi.

 

Neuromul Morton

 

Neuromul Morton este o condiție dureroasă care afectează nervii din zona piciorului și care cauzează senzații de arsură, amorțeală sau furnicături. Neuromul Morton poate fi provocat de presiunea excesivă exercitată asupra nervilor, prin purtarea pantofilor incomozi sau a pantofilor cu toc înalt. Pentru a preveni neuromul Morton, se recomandă purtarea pantofilor potriviți, evitându-se cei strâmți sau cu toc înalt.

 

Ruptura tendonului lui Ahile

 

Ruptura de tendon ahilean este o leziune care apare atunci când tendonul ahilean, care conectează mușchiul gambelor la călcâi, se rupe parțial sau complet. Mai puțin comună decât alte condiții traumatice, ruptura de tendon ahilean poate fi cauzată nu doar de traumatisme, ci și de deteriorarea progresivă a tendonului. Pentru a preveni ruptura de tendon ahilean, este important să se acorde atenție semnelor de suprasolicitare sau slăbiciune a tendonului și să se efectueze exerciții de întărire a musculaturii gambei.

 

Boala Freiberg

 

Boala Freiberg este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea și aplatizarea capetelor metatarsiene din partea anterioară a piciorului, ce determină durere și disconfort la nivelul articulației metatarso-falangiene. Boala Freiberg poate fi însoțită de rigiditate și dificultate în mișcarea degetelor de la picioare, iar în stadiile avansate, poate duce la formarea de osificări și deformări permanente ale articulației. Pentru a preveni boala Freiberg, este important să se acorde atenție purtării încălțămintei confortabile și să se evite suprasolicitarea piciorului.

 

Coaliția tarsiană

 

Coaliția oaselor tarsiene se referă la o conexiune anormală între două sau mai multe oase tarsiene, care poate cauza disconfort, durere și limitarea mișcării în piciorul afectat. De obicei, coaliția tarsiană este diagnosticată în copilărie sau adolescență, iar tratamentul poate implica terapie fizică, exerciții de întindere și, în unele cazuri, intervenție chirurgicală pentru îmbunătățirea mobilității și reducerea durerii.

 

Vezi si alte articole...