Agenția Fitch Ratings a redus perspectiva ratingului de credit al României de la „stabilă” la „negativă” din cauza instabilității politice, amplificată de anularea alegerilor prezidențiale și de deficitul bugetar tot mai mare, prognozând creșteri alarmante ale datoriei publice și ale dezechilibrelor externe.
Agenția Fitch Ratings a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând calificativul „BBB-”. Decizia vine pe fondul instabilității politice și a derapajelor fiscale.
Fitch Ratings a schimbat marți perspectiva ratingului României de la „stabilă” la „negativă”, păstrând calificativul „BBB-”. Această decizie reflectă riscurile crescânde privind stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării, pe fondul instabilității politice și al deficitului bugetar tot mai mare.
Citeşte şi: Şucu şi Ţiriac ar urma să cumpere un club din Serie A
Un factor major în decizia Fitch este criza politică generată de anularea primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024, câștigate de prorusul Călin Georgescu. Anularea rezultatelor de către Curtea Constituțională și prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis până în martie 2025 au amplificat și mai mult tensiunile politice.
În plus, alegerile parlamentare recente au condus la un legislativ fragmentat, cu o creștere a influenței partidelor anti-europene. Deși se așteaptă formarea unei coaliții pro-europene, durabilitatea acesteia este incertă, după ce USR a fost „împins” din noua coaliție care se prefigurează din nou între PSD, PNL și UDMR. Acest climat de instabilitate afectează implementarea reformelor fiscale necesare.
Pe plan economic, deficitul bugetar al României este estimat la 8,2% din PIB în 2024, față de 6,5% în 2023. Această creștere este atribuită majorărilor pensiilor și salariilor publice înaintea alegerilor, dar și creșterii cheltuielilor guvernamentale. Fitch anticipează că deficitul va scădea treptat la 7,5% în 2025 și la 6,8% în 2026, dar rămâne peste media de 3,2% pentru țările cu rating „BBB”.
Traiectoria datoriei publice este, de asemenea, preocupantă. De la 49% din PIB în 2023, aceasta este prognozată să crească la 62% din PIB în 2026 și la 70% în 2028, depășind media de 56% pentru țările din categoria „BBB”.
Dezechilibrele externe se adâncesc, cu un deficit de cont curent estimat la 8% din PIB în 2024, de opt ori mai mare decât media țărilor din această categorie de rating. Creșterea datoriei externe nete la 20% din PIB până în 2026 adâncește vulnerabilitățile externe ale economiei românești.