joi, mai 23, 2024

Alibaba îşi va împărţi activităţile în şase grupuri de afaceri care s-ar putea lista la bursă; acţiunile Alibaba au urcat marţi cu 9%

EconomieAlibaba îşi va împărţi activităţile în şase grupuri de afaceri care s-ar putea lista la bursă; acţiunile Alibaba au urcat marţi cu 9%

Fiecare grup de afaceri va fi condus de propriul CEO şi consiliu de administraţie.

Alibaba a spus într-un comunicatcă mişcarea ”este concepută pentru a debloca valoarea pentru acţionari şi pentru a stimula competitivitatea pe piaţă”.

Acţiunile Alibaba au crescut cu peste 9% la bursa din SUA.

Reorganizarea vine după câţiva ani grei pentru Alibaba, care s-a confruntat cu o încetinire a creşterii economice la nivel naţional şi o reglementare mai dură de la Beijing, ceea ce a dus la scăderea valorii sale de piaţă cu miliarde de dolari.

Alibaba încearcă acum să îşi revigoreze creşterea prin reorganizare.

Grupurile de afaceri vor fi formate în funcţie de priorităţilor sale strategice.

Acestea sunt grupurile:

Cloud Intelligence Group: CEO-ul Alibaba, Daniel Zhang, va fi şeful acestei afaceri, care va găzdui activităţile de cloud şi inteligenţă artificială ale companiei.

Taobao Tmall Commerce Group: Acesta va acoperi platformele de cumpărături online ale companiei, inclusiv Taobao şi Tmall.

Local Services Group: Yu Yongfu va fi CEO, iar afacerea va acoperi serviciul de livrare de alimente Alibaba Ele.me, precum şi cartografierea acestuia.

Cainiao Smart Logistics: Wan Lin va continua ca CEO al acestei afaceri care găzduieşte serviciul de logistică Alibaba.

Global Digital Commerce Group: Jiang Fan va servi ca CEO. Această unitate include afacerile internaţionale de comerţ electronic ale Alibaba, inclusiv AliExpress şi Lazada.

Digital Media and Entertainment Group: Fan Luyuan va fi CEO al unităţii care include afacerile de streaming şi filme ale Alibaba.

Fiecare dintre aceste unităţi poate urmări strângerea de fonduri independentă şi o listare publică atunci când vor fi pregătite, a spus Zhang.

Excepţie face Taobao Tmall Commerce Group, care va rămâne deţinută în totalitate de Alibaba.

Valoarea de piaţă a grupului Alibaba a scăzut cu circa 600 de miliarde de dolari, faţă de vârful preţului acţiunilor Alibaba atins în octombrie 2020.

De atunci, guvernul chinez a reprimat afacerile private de tehnologie, introducând o serie de reglementări şi sporind controlul asupra practicilor giganţilor autohtoni.

Ant Group, afiliată fintech a grupului Alibaba, a fost forţată de autorităţile de reglementare să-şi anuleze mega listarea publică în noiembrie 2020.

Şi, în 2021, Alibaba a fost amendat cu 2,6 miliarde de dolari, ca parte a unei anchete antitrust.

Alibaba încearcă acum să îşi revigoreze creşterea.

Compania a devenit un gigant care cuprinde afaceri de la comerţul electronic şi cloud computing la streaming şi logistică.

Compania vede crearea celor şase afaceri ca pe o modalitate de a fi mai flexibilă.

”Această transformare va permite tuturor afacerilor noastre să devină mai agile, să îmbunătăţească procesul decizional şi să permită răspunsuri mai rapide la schimbările pieţei”, a spus Zhang într-un comunicat.

Reorganizarea vine, de asemenea, într-un moment în care există semne că Beijingul devine mai deschis faţă de afacerile tehnologice, în timp ce guvernul încearcă să revigoreze creşterea economică în a doua cea mai mare economie din lume.

Jack Ma, fondatorul deschis şi carismatic al Alibaba, care a ieşit din viaţa publică şi a călătorit în străinătate timp de câteva luni, s-a întors în China, într-o mişcare percepută ca o ramură de măslin din partea Beijingului.

 

Vezi si alte articole...