sâmbătă, aprilie 27, 2024

ALPAB a transplantat 9 arbori din zona Bulevardului Ghencea în Parcul Herăstrău

Din OrasALPAB a transplantat 9 arbori din zona Bulevardului Ghencea în Parcul Herăstrău

Asociația pentru Protecția Arborilor din București (ALPAB) a efectuat cu succes transplantarea a 9 arbori din zona Bulevardului Ghencea în Parcul Herăstrău. Primăria Capitalei a comunicat că pentru această operațiune s-a folosit un utilaj special de transplantare.

În timpul lucrărilor de extindere a Bulevardului Ghencea, experții din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București au identificat 9 arbori cu o înălțime de 8 metri, care fac parte din speciile arțar, tei și glădiță și care sunt eligibili pentru mutare, conform unei postări a Primăriei Capitalei pe pagina de Facebook.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat că, pe lângă lucrările de infrastructură desfășurate în zonă, este necesară și relocarea utilităților. Având în vedere că mulți arbori au fost plantați peste aceste utilități, acum este imperativă operațiunea de transplantare a acestora.

„Suntem în Prelungirea Ghencea. Aici, în afară de a reface drumul și a face patru benzi și tramvai e vorba și de a reloca utilitățile care sunt și pe o parte și pe alta. Asta înseamnă linii de curent, apă, gaz, fibro-optică. Din păcate copacii au fost plantați peste aceste rețele. Ei trebuie sau tăiați sau transplantați ca să putem să avem acces la ele”.

Transplantarea arborilor s-a realizat conform contractului încheiat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), care stipulează îndeplinirea tuturor condițiilor necesare. Acestea includ îmbunătățirea solului, aplicarea udărilor periodice specifice sezonului și efectuarea tratamentelor fito-sanitare.

Următorul pas constă în continuarea utilizării utilajului folosit pentru transplantarea celor 9 arbori de către Primăria Capitalei în alte zone unde sunt deschise șantiere.

„Cu ajutorul acestui utilaj, ne dorim ca toți arborii situați în zonele în care Primăria Capitalei deschide șantiere să poată fi transplantați în parcuri sau pe alte spații verzi”.

Pe data de 20 martie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a acuzat Trustul de Clădiri Metropolitane că efectuează defrișări de arbori pe Prelungirea Ghencea fără a exista o justificare pentru această acțiune.

„Compania Trustul Metropolitan de Construcții a PMB este o rușine pentru București! Defrișează (ei au aviz) arborii de pe Prelungirea Ghencea fără să fie nevoie să defrișeze!”

Trustul de Clădiri a emis un răspuns pe pagina sa de Facebook, cu o zi mai târziu, în care a declarat că defrișările au fost efectuate conform unui aviz emis de către Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București. Din cei 91 de arbori programați pentru defrișare, s-a constatat că 9 dintre aceștia îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi transplantați.

„În urmă cu o zi, am început defrișările pe partea dreaptă a străzii, din cadrul tronsonului 1, conform avizului DM42/99586 din 08.03.2024 emis de Direcția de Mediu din cadrul PMB la solicitarea Companiei Municipale Energetica Servicii, care are rolul de proiectant general, diriginte și care asigură consultanța șantierului.

Menționăm că, din 91 de arbori, Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București a identificat 9 arbori ce îndeplinesc condițiile de transplantare, urmând ca restul să fie defrișați.

Acesta prevede următoarele: defrișarea a 82 de arbori, transplantarea a 9 arbori, dar și a 6 metri liniari de gard viu.

Lucrări sunt absolut necesare pentru relocarea instalațiilor electrice de tensiune joasă și medie, a instalațiilor de telecomunicații și a celor de iluminat public sau semaforizare”.

De asemenea, Trustul de Clădiri Metropolitane București (TCMB) a confirmat că în locul celor 82 de arbori defrișați se va realiza replantarea a tot atâția arbori noi. Această acțiune este susținută de un angajament de plantare semnat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Vezi si alte articole...