sâmbătă, decembrie 7, 2024

Amenințare a Rusiei cu drona din Brăila? Elicopter al armatei și SRI antitero perie zona

ActualitateAmenințare a Rusiei cu drona din Brăila? Elicopter al armatei și SRI antitero perie zona

Amenințare a Rusiei cu drona din Brăila? Elicopter al armatei și SRI antitero perie zona. Într-un comunicat, Ministerul Apărării transmite că reprezentanți ai Armatei și ai instituțiilor de ordine publică cercetează incidentul.

Amenințare a Rusiei cu drona din Brăila? Elicopter al armatei și SRI antitero perie zona.

Deși Ministerul Apărării din România nu a specificat ce tip de dronă ar fi putut fi, site-urile ucrainene susțin că era temuta dronă iraniană Shahed, Geran II în variantă rusească.

Amenințare a Rusiei cu drona din Brăila? Elicopter al armatei și SRI antitero perie zona

„Epava unei drone rusești asemănătoare Shahed (Geran-2) a fost găsită la 8 kilometri de marele oraș românesc Brăila, care se află la mai bine de 20 de kilometri de granița cu Ucraina. Autoritățile au primit un raport al unui accident de dronă în seara zilei de 28 martie, în jurul orei 21:45. După aceea, oamenii legii au izolat rapid zona. Martorii spun că s-a auzit o explozie puternică când drona s-a prăbușit, ce a format un crater de cu diametrul de 4 metri”, scrie site-ul ucrainean Militarnyi.

Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp, potrivit debraila.ro.

Locul prăbuşirii, în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, este la 12 kilometri distanţă de trecerea cu bacul, la peste 25 km de graniţă şi la 32 km de Portul Reni din Ucraina.

Lăsând la o parte faptul că drona este foarte periculoasă – si nici nu a existat un mesaj Ro-Alert în noaptea de joi spre vineri de avertizare că un asemenea incident ar putea avea loc. – „rătăcirea” acesteia atât de departe de posibilele ținte ridică mari semne de întrebare.

Pentru militarii care au fost activi în evenimentele din decembrie 1989, este și mai problematic, având în vedere că incidentul s-a petrecut când România sărbătorește 20 de ani de când este stat NATO.

Poarta de intrare a „turiștilor” ruși din decembrie 1989

Aceștia consideră că „evenimentul cu drona” în Insula Mare a Brăilei ar putea fi un mesaj de amenințare din partea Rusiei. În timpul evenimentelor din decembrie, în Insula Mare a Brăilei au avut loc câteva operațiuni de desant ale rușilor, cu elicoptere, pentru a-și aduce și a-și retrage „turiștii”.

Sunt fapte rezultate din multe mărturii, negate adesea de oficiali.

Mai jos, redăm o mărturie interesană a unui maior care a activat la radiolocație, despre ce se întâmpla prin Insula Mare a Brăilei.:

„Este un fapt dovedit deja că pe teritoriul României au pătruns elicoptere străine în operațiuni de desant. Argumentul principal îl constituie nu atât țintele apărute pe ecranele radar – multe dintre aceste elicoptere foloseau spațiile ,moarte’ pentru radiolocația de cercetare – ci declarațiile martorilor care le-au văzut. Ca să nu mai amintesc de convorbirile radio interceptate. Toate aceste mesaje coincideau cu evoluția țintelor pe ecrane. Când dispărea imaginea lor pe radar, încetau și asemenea discuții”, se arată în mărturia maiorului, potrivit romanianrevolutionofdecember1989.com.

„Știți care a fost poarta lor numarul unu de intrare în țară? Brăila! Adică traseul: Delta–Insula Mare a Brăilei–Bărăgan. Multe dintre ele nu s-au sinchisit de cercetarea noastră de radiolocație, deci au aparut pe ecran, dar au avut grijă, așa cum am mai spus, să ocolească zonele de foc ale artilierei antiaeriene.”

Au avut și o bază de aprovizionare cu carburant în Insula Mare a Brailei. Aici dispăreau majoritatea țintelor identificate pe ecrane, ca apoi să reapară în același loc după 15-40 de minute.

„Ce putea însemna asta, decât o escală pentru umplerea rezervoarelor. Probabil, în Insula Mare a Brăilei exista un elicopter special pentru alimentarea cu combustibil. Știți bine că elicopterele au rază mică de acțiune, circa 500 de kilometri. Plecând de undeva din exteriorul Romaniei și îndeplinind misiuni în interiorul ei, nu se puteau intoarce la bază fără reîmprospatarea rezervoarelor.”

„În țară au existat puncte fixe (in special în vilele de vânătoare ale lui Ceaușescu) și mobile (pe autoturisme Dacia și Lada), din care s-au transmis mesaje codificate, probabil pentru conducerea operațiunii radioelectronice și de dezinformare la care am fost martori si victime totodată”.

Rușilor le plac simbolurile și nu este exclus să fi „urat” României mulți ani de NATO, amintind totodată pe unde au acționat în decembrie 1989 rătăcind o dronă prin zonele moarte pentru radiolocație.

Asta în cazul în care se dovedește a fi o dronă rusească rătăcită departe de țintă. Sau poate nu e nimic, drona chiar a scăpat de sub control, ceea ce nu face evenimentul mai puțin periculos.Oficialii de la Kremlin, cu președintele în frunte, au tot amenințat România, cel mai recent pe tema bazei NATO de la Constanța.

Vezi si alte articole...