luni, iulie 15, 2024

ANAF a venit cu o nouă „invenție”. Fiecare coproprietar al unei locuințe închiriate este obligat să declare acordul la ANAF.

ActualitateANAF a venit cu o nouă „invenție”. Fiecare coproprietar al unei locuințe închiriate este obligat să declare acordul la ANAF.

Locuitori ai Clujului, fiți atenți! Începând cu 1 ianuarie 2023, dacă bunul închiriat este deținut în comun, fiecare coproprietar va fi obligat să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal competent, potrivit Direcției Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca. Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea bunurilor personale, în afara veniturilor din chirii sau din închirierea camerelor din propria locuință în scop turistic, trebuie să înregistreze contractul și orice modificare ulterioară în termen de 30 de zile de la încheierea/modificarea acestuia la organul fiscal competent.

Pentru contractele de închiriere care sunt în vigoare la 1 ianuarie 2023, înregistrarea contractului și orice modificare la autoritatea fiscală trebuie să aibă loc în termen de 90 de zile de la obligația de înregistrare.

În cazul în care activul este deținut în comun, fiecare coproprietar este responsabil pentru înregistrarea contractului de închiriere la autoritatea fiscală. Modalitățile de depunere a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere sunt următoarele: direct la registratura autorității fiscale, prin poștă cu confirmare de primire sau prin transmitere electronică la distanță (cum ar fi Spațiul Virtual Privat).

Vezi sursa originala: InformatiaCluj.ro

Vezi si alte articole...