Daniel Cercel Nicolae a atras atenția autorităților în 2010, când a fost acuzat de constituirea unei rețele de evaziune fiscală după ce a cumpărat sute de companii cu datorii și a creat un prejudiciu considerabil statului. În prezent, Nicolae este dator ANAF, însă acest organism nu reușește să recupereze prejudiciul cauzat de liderul rețelei care profita de companiile cu datorii. Niciun interesat nu dorește să cumpere proprietatea lui din Lumina, astfel că aceasta a fost pusă din nou la licitație.
Trei terenuri și o fermă de animale, deținute de Nicolae Daniel Cercel și Gabriel Cercel, care aparțineau firmei Orion Metropolitan (lichidată încă din 2008) sunt în atenția lichidatorului judiciar al companiei de ceva timp. Acesta încearcă să le vândă pentru a recupera o parte din prejudiciul cauzat statului, însă nu reușește să găsească cumpărători. La ultima licitație, din decembrie, nu s-a prezentat niciun ofertant. Următoarea licitație va avea loc pe 26 ianuarie. Dacă nici atunci proprietățile nu se vor vinde, au mai fost planificate patru licitații pentru februarie și cinci pentru martie.
Cine este Daniel Nicolae
Daniel Nicolae Cercel, în vârstă de 33 de ani, a înșelat timp de 10 ani sute de firme cu datorii din diferite orașe din țară, cum ar fi București, Constanța, Cluj, Prahova, Sibiu, Iași, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Mehedinți și Argeș. De câțiva ani, este monitorizat de ANAF, fiind suspectat că este un “mediator de datorii”, preluând, contra unei comisioane de 5% – 10%, părțile sociale ale unor firme pentru a le elibera de datorii. Daniel Cercel Nicolae este inclus în topul ANAF al persoanelor care au cele mai multe cereri de insolvență, câteva sute.
Serviciile lui au fost utilizate chiar și de finul lui Dorin Cocoș, Mihnea Lucov, împreună cu Carmen Lucov. Unul dintre membrii rețelei lui Daniel Cercel, numit Suciu Mihai, apare ca cumpărător al companiei CS LINE MANAGEMENT SRL, aparținând fraților Cristian și Sorin Constantin Boureanu. Cei doi Cercel au fost acuzați de procurori acum 10 ani că în perioada 2009-2010 au preluat sute de societăți comerciale care aveau datorii mari către bugetul de stat, folosind contracte de comodat și contracte de vânzare-cumpărare pentru a declara noile sedii sociale ale acestora. După verificări, s-a descoperit că sunt false. În realitate, erau “arme” utilizate de mulți ani pentru falimentarea frauduloasă a sutelor de firme, cu politicieni importanți printre clienți și cu prejudicii enorme cauzate statului.
Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este scutită de anumite prevederi ale Regulamentului GDPR, atunci când se menține un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din acest articol sunt de interes public și au fost obținute din surse publice deschise.