vineri, mai 17, 2024

Ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon din București a fost finalizată. Care sunt concluziile?

Din OrasAncheta de la Spitalul Sf. Pantelimon din București a fost finalizată. Care sunt concluziile?

Miercuri, reprezentanții Colegiului Medicilor din București au prezentat concluziile anchetei desfășurate la Spitalul Sf. Pantelimon, unde un asistent medical a susținut că 17 pacienți intubați în secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) au primit între 4 și 7 aprilie o doză redusă de Noradrenalină, ceea ce ar fi contribuit la decesul lor. Ancheta este încă în desfășurare sub coordonarea Parchetului Tribunalului București, care urmează să se pronunțe în acest caz.

Colegiul Medicilor din București a organizat o conferință de presă în care a prezentat rezultatele anchetei efectuate la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, după ce 17 persoane au murit la secția de ATI în perioada menționată. Un asistent medical a ridicat acuzații conform cărora decesele ar fi survenit din cauza administrării unei doze reduse de Noradrenalină, un medicament vital pentru pacienții intubați.

„Nu a existat nicio clipă, nici documentată și nici din afirmațiile medicilor, vreo dovadă că s-a intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”. Mai mult, Negreanu susține că personalul medical de la Sf. Pantelimon nu a avut intenția de a face rău pacienților, și că „nu a existat, la vreunul din cazuri, ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacienți”, a declarat Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, potrivit Hotnews.

„în unele dintre aceste cazuri s-au făcut niște eforturi supraomenești, iar echipele medicale au făcut tot ceea ce ținea de ele. Mortalitatea într-o secție ATI ține de o multitudine de lucruri”, mai spune Lucian Negreanu.

Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină al Colegiului Medicilor din București, a exprimat aceeași opinie, subliniind că nu există „nicio suspiciune” cu privire la încălcarea protocoalelor medicale sau că decesele pacienților ar fi rezultat dintr-un act deliberat, cu scop criminal, de a reduce sau a întrerupe complet administrarea Noradrenalinei. În cazul în care ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul București va concluziona că decesele pacienților nu au fost provocate de erori medicale, asistentul medical care a lansat aceste acuzații va suporta consecințele, conform declarației președintelui Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană. Aceasta a subliniat că scopul acestei anchete este de a asigura „transparență” pentru populație, care se confruntă cu o situație „fără precedent”, ce a afectat grav relația de încredere medic-pacient. De asemenea, Cătălina Poiană a menționat că deciziile Colegiului și ale Parchetului nu sunt neapărat similare, reprezentând „jurisdicții paralele”. Colegiul Medicilor nu influențează în niciun fel ancheta Parchetului, potrivit acesteia.

„Toată această situație dramatică pe care o trăim de o lună zdruncină profund încrederea în actul medical și în corpul medical, iar acest lucru este mai mult decât regretabil. Aici, la Colegiul Medicilor București, susținem medicii care își desfășoară activitatea cu devotament și cu empatie”, a afirmat președintele Colegiului.

În urma declarației directorului de îngrijiri al spitalului, conform căreia decesele au survenit din cauza reducerii dozei de Noradrenalină, la Spitalul Sf. Pantelimon au fost inițiate patru anchete separate: una realizată de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, una de către Colegiul Medicilor din București, o anchetă internă a unității medicale și una a Parchetului de pe lângă Tribunalul București. În prezent, a fost deschis un dosar penal în legătură cu decesul celor 17 pacienți.

Vezi si alte articole...