joi, mai 23, 2024

Anchetă la Spitalul „Victor Gomoiu”. O fetiţă de un an și tatăl ei au suferit arsuri după ce a fost expuși accidental la ultraviolete

Din OrasAnchetă la Spitalul „Victor Gomoiu”. O fetiţă de un an și tatăl ei au suferit arsuri după ce a fost expuși accidental la ultraviolete

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis astăzi, 16 ianuarie, într-o conferință de presă, că vor fi făcute verificări la Spitalul ”Victor Gomoiu” din Capitală, după ce, săptămâna trecută, o fetiţă de un an şi jumătate şi tatăl său au suferit arsuri corneene după ce au fost expuşi accidental la o lampă cu ultraviolete, potrivit News.

Fetița a fost adusă de tatăl său la spital săptămâna trecută pentru o infecție respiratorie. Cei doi au fost izolați într-un spațiu special destinat, acolo fiind expuși timp de 45 de minute la o lampă UV.

Familia a fost anunțată de incident sâmbătă de către directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. În timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidentala la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului.

Conducerea unităţii sanitare menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, precizează reprezentanţii unităţii sanitare.

Anchetă internă la spital

Asistentul medical implicat în incidentul de la Spitalul Gomoiu, când o fetiță și tatăl său au fost expuși 45 de minute la raze UV, și-a dat demisia, iar infirmiera nu va mai activa, pe perioada anchetei administrative, într-o zonă în care au acces pacienți. Rezultatele anchetei interne vor fi anunțate zilele următoare.

„Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, Conducerea unităţii sanitare menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, au mai transmis reprezentanții unității medicale.

Până acum nu a fost depusă o sesizare oficială din partea familiei.

Ministerul Sănătății, control la spital

Inspectorii sanitari vor efectua un control la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, luni, într-o conferință de presă.

„Va merge Inspecţia Sanitară de Stat şi eventual putem trimite şi reprezentanţi ai Corpului de Control. Înţeleg că este o anchetă administrativă.Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă de ultraviolete, un adult şi un copil au stat 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate, dacă a fost sau nu afectată în vreun fel”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă este vreo procedură de utilizare a acestor lămpi, Alexandru Rafila a răspuns: 

“Absolut. Este o procedură standard. Aceste echipamente care nu sunt protejate, adică există echipamente care folosesc ultraviolete, care sunt cu sistem închis, care doar ventilează aerul, acolo nu e nicio problemă, pot funcţiona cu persoană în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere”.

Vezi si alte articole...