luni, iulie 22, 2024

ANM: Cum va fi vremea în ianuarie. În loc de ninsori vor fi temperaturi de primăvară

ActualitateANM: Cum va fi vremea în ianuarie. În loc de ninsori vor fi temperaturi de primăvară

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru ianuarie 2023. Meteorologii anunță o vreme „atipică” pentru această perioadă, ținând cont că din punct de vedere calendaristic suntem în plină iarnă.

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă estimare cu privire la vremea din luna ianuarie 2023. Meteorologii spun că vom avea parte temperaturi atipice în toată ţara. Nu ninge aşa cum era de așteptat, în schimb vor fi temperaturi de 14 grade Celsius.

Luna ianuarie sau gerar

În mod normal, prima lună din an este una geroasă, tocmai din acest motiv, ianuarie poartă și numele popular de gerar, dar anul viitor va debuta cu temperaturi de primăvară în toată regula. Mai mult decât atât, meteorologii vorbesc de o vreme „atipică”, având în vedere că este iarnă şi nu ninge, în schimb vom avea parte de o vreme caldă.

Aşadar, prima lună a anului 2023 va fi una fără zăpadă, iar temperaturile vor fi preponderent pozitive. Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice în toată luna ianuarie, potrivit prognozei publicate vineri de Administrația Națională de Meteorologie.

Începând cu 02.01.2023 şi până pe data de 09.01.2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și la munte.

Săptămâna 09.01.2023 – 16.01.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Începând cu data de 16.01.2023 şi până pe 23.01.2023, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Spre sfârşitul lunii ianuarie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea în Bucureşti şi la mare

În București, în prima lună a anului viitor, temperaturile ajung și la 6 grade Celsius. În timpul nopții, vremea va fi mai rece, temperaturile ajungând și la -9 grade Celsius. Deși luna ianuarie este considerată a fi „mijlocul iernii”, bucureștenii se vor putea bucura de ninsoare doar pe 6, 7 și 22 ianuarie, după cum arată prognoza.

Nici la Constanța nu va fi foarte frig, astfel că temperatura maximă va ajunge la 8 grade Celsius, iar cea minimă, pe timpul nopții, va fi de -6 grade Celsius. Pe litoral va fi un pic zăpadă doar câteva zile.

În sud, ninsorile și temperaturile scăzute își vor face prezența în mai multe zile din luna ianuarie, spre deosebire de celelalte orașe din țară. De exemplu, pe 6, 7, 19, 22, 25, 28, 30 și 31 ianuarie va ninge în Craiova. De asemenea, și începutul lunii februarie va fi marcat de ninsori. Temperatura maximă va ajunge la 5 grade Celsius, iar cea minimă va fi de -8 grade Celsius, în ianuarie 2023, informează ANM.

Vezi si alte articole...