În urma unor inspecții, inspectorii ANPC au identificat carne de pui contaminată cu Salmonella în mai multe magazine din București, Ilfov și Vrancea, iar aceste produse au fost retrase de la vânzare. Printre magazinele vizate se numără Penny Colentina și Bucureștii Noi, precum și Metro Băneasa. Campania de verificare a produselor din carne de pui are loc la nivel național.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că desfășoară o campanie de verificare a produselor din carne de pui vândute în magazinele din țară, inspectorii prelevând probe pentru analize.
În data de 1 aprilie 2024, ANPC a comunicat rezultatele parțiale, constatând prezența Salmonellei în carne de pui comercializată în următoarele locații:
Organe de pui de la Agricola Internațional SA, vândute în magazinul Lidl din Focșani, județul Vrancea, au fost confirmate cu Salmonella Infantis;
Pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, depozitate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis;
Carne de pui marca ”Hanul Boieresc”, produsă de Vanbet SRL și comercializată în magazinul Penny Colentina din Sectorul 2 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis;
Carne de pui marca ”Hanul Boieresc”, produsă de Vanbet SRL și vândută în magazinul Penny Bucureștii Noi din Sectorul 1 al Capitalei, a fost confirmată cu Salmonella;
Carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL și vândută în magazinul Metro Băneasa din Sectorul 1 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella;
Carne de pui produsă de Agricola Internațional SRL și vândută în magazinul Metro Băneasa din Sectorul 1 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella.
Ce se va întâmpla cu produsele
„În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate (…) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre (…) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, «acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul»”, a transmis ANPC, potrivit News.ro.
Până în prezent, inspectorii ANPC au dat amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 de lei și au suspendat temporar vânzarea loturilor de produse afectate, descoperite în spațiile verificate. După ce vor primi confirmarea rezultatelor, produsele afectate vor fi eliminate prin distrugere.