duminică, aprilie 14, 2024

Droguri în showbiz. Natalia Mateuț, audiată la DIICOT

Natalia Mateuț, starleta de la Xtra Night...

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul de la Mangalia. Ce urmează acum

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul...

Anxietatea la adolescenți: cauze, simptome, prevenție, tratament

MedicalAnxietatea la adolescenți: cauze, simptome, prevenție, tratament

Anxietatea este o stare de neliniște sau frică excesivă care poate afecta semnificativ viața de zi cu zi a unui adolescent. Este o problemă frecventă la adolescenți, afectând aproximativ 30% dintre ei.

Cauze ale anxietății la adolescenți:

Factori genetici, factori de mediu (stresul familial, traumele sau bullying-ul), presiunea academică, schimbările hormonale, anumite afecțiuni medicale (cum ar fi hipertiroidismul).

Simptome: stare de neliniște sau nervozitate, dificultăți de concentrare, iritabilitate, probleme de somn, oboseală, dureri de cap sau de stomac, atacuri de panică.

Prevenție:

Crearea unui mediu familial stabil, învățarea tehnicilor de gestionare a stresului, promovarea unui stil de viață sănătos, limitarea expunerii la factori de stres.

Tratament:

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC), terapia de familie, medicație antidepresivă sau anxiolitică.

Este important să rețineți că anxietatea la adolescenți este o problemă serioasă care poate avea un impact semnificativ asupra vieții lor. Dacă sunteți îngrijorat că adolescentul dumneavoastră ar putea suferi de anxietate, este important să consultați un medic sau un specialist în sănătate mintală.

Sfaturi pentru a ajuta un adolescent anxios:

Ascultați-l cu atenție și validați-i sentimentele. Ajutați-l să identifice factorii care îi declanșează anxietatea. Învățați-l tehnici de relaxare și gestionare a stresului. Încurajați-l să facă mișcare regulată și să se alimenteze sănătos. Aveți răbdare.

Anxietatea poate fi o provocare pentru adolescenți, dar cu ajutorul potrivit, ei pot învăța să o gestioneze și să ducă o viață normală și fericită.

Vezi si alte articole...