luni, mai 27, 2024

Apa la copiii sugari: Ce spun studiile?

MedicalApa la copiii sugari: Ce spun studiile?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca sugarii hrăniți exclusiv la sân să nu primească apă sau alte lichide până la vârsta de 6 luni. Laptele matern conține tot ce are nevoie un sugar pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă, inclusiv apă și electroliți.

Studiile confirmă beneficiile hrănirii exclusive la sân:

Un studiu publicat în “The Lancet” a constatat că sugarii hrăniți exclusiv la sân au un risc mai mic de deces prin diaree și infecții respiratorii acute decât sugarii care primesc suplimente de apă sau alte lichide.

Un alt studiu, apărut în “Pediatrics”, a demonstrat că hrănirea exclusivă la sân este asociată cu un risc mai mic de obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Când este necesară suplimentarea cu apă?

După vârsta de 6 luni, sugarii pot primi apă ca supliment la laptele matern, mai ales în perioadele de caniculă sau când fac febră. De asemenea, unii sugari pot avea nevoie de suplimentare cu apă dacă au anumite afecțiuni medicale.

Cantitatea recomandată de apă:

Cantitatea de apă recomandată pentru sugarii după vârsta de 6 luni variază în funcție de vârstă și de nivelul de activitate. În general, sugarii de 6-12 luni pot consuma aproximativ 75-100 ml de apă pe zi, în timp ce sugarii de 12-24 de luni pot consuma aproximativ 125-150 ml de apă pe zi.

Recomandări:

Oferiți apa bebelușului din biberon sau cană. Evitați să îi dați apă la sticlă, deoarece acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare. Asigurați-vă că apa este curată și potabilă. Nu adăugați zahăr sau alte arome în apa bebelușului. Monitorizați aportul de apă al bebelușului și consultați medicul pediatru dacă aveți întrebări sau nelămuriri.

Pe lângă apa potabilă, bebelușii pot primi și lichide din fructe și legume pasate. De asemenea, unii sugari pot prefera să bea lapte matern diluat cu apă.

Este important să rețineți că fiecare bebeluș este unic și are nevoi individuale. Consultați medicul pediatru pentru a afla care este cea mai bună modalitate de a vă hidrata bebelușul.

Vezi si alte articole...