duminică, februarie 25, 2024

Apartament în bloc nou sau vechi: ce să alegi

MedicalApartament în bloc nou sau vechi: ce să alegi

Decizia de a cumpăra un apartament este adesea însoțită de o serie de opțiuni importante, iar alegerea dintre un apartament într-un bloc nou sau unul într-un bloc vechi este, fără îndoială, una dintre cele mai importante.

Dacă încă nu știi ce să alegi, iată câteva dintre cele mai importante avantaje și dezavantaje ale apartamentelor aflate în blocuri noi, dar și vechi.

Avantajele și dezavantajele unui apartament în bloc nou

În general, construcțiile din ultimii ani sunt proiectate conform standardelor energetice actuale și sunt echipate cu facilități moderne, cum ar fi sisteme de încălzire eficiente, tehnologii smart și dotări care contribuie la un plus de confort în locuință. Toate aceste lucruri pot duce la o eficiență energetică mai bună și, deci, costuri mai scăzute pe termen lung. Așadar, dacă îți dorești să economisești pe termen lung și să te bucuri de un confort adaptat prezentului, atunci un apartament în bloc nou ar putea fi potrivit pentru tine.

De asemenea, majoritatea blocurilor noi sunt echipate cu sisteme de securitate moderne, cum ar fi camere de supraveghere, sisteme de acces controlat și alte facilități care contribuie la siguranța locatarilor. Astfel, locuind într-un astfel de apartament te bucuri de un nivel de intimitate și siguranță crescut.

Nu în ultimul rând, anumiți dezvoltatori îți permit să alegi finisajele înainte de finalizarea construcției dacă achiziționezi un apartament pe parcursul derulării proiectului imobiliar.

Cu toate acestea, toate aceste avantaje atrag și un dezavantaj care poate fi decisiv în achiziția unui apartament: prețul. Uneori, apartamentele din blocurile noi pot avea prețuri inițiale mai ridicate decât cele din construcțiile mai vechi, ca urmare a dotărilor și finisajelor moderne. Totuși, ca soluție la acest aspect, poți să apelezi la un credit imobiliar.

Un alt factor pe care să-l iei în considerare în cazul apartamentelor noi este zona în care sunt construite. Blocurile noi sunt adesea construite în zone în curs de dezvoltare, ceea ce poate însemna că procesul de construcție poate aduce schimbări în vecinătate și anumite neplăceri periodice cum ar fi zgomotul și tulburările temporare.

Avantajele și dezavantajele unui apartament în bloc vechi

Spre deosebire de blocurile noi, blocurile vechi sunt, de obicei, situate în zone deja stabile din punctul de vedere al construcțiilor, cu infrastructură dezvoltată, facilități, și acces la servicii.

De asemenea, un alt avantaj al acestor apartamente sunt prețurile. În general, apartamentele în blocuri vechi pot avea prețuri inițiale mai accesibile decât cele din construcții noi, în special atunci când alegi un apartament pe care să îl renovezi de la zero. Acest lucru atrage după sine și un alt avantaj, de care, în anumite cazuri, poți beneficia și atunci când alegi un apartament într-un bloc nou, și anume alegerea finisajelor. În cazul în care cumperi un apartament care necesită renovare, ai libertatea de a-l amenaja în funcție de preferințele și nevoile personale.

Totuși, nu uita că unele blocuri vechi pot necesita întreținere mai intensă, cum ar fi mentenanța fațadei sau a acoperișului, iar costurile asociate pot fi mai mari decât cele pentru apartamentele în blocuri noi. De asemenea, din acest motiv, și eficiența energetică este, de obicei, mai redusă în apartamentele aflate în blocuri vechi, iar acest lucru poate duce la costuri mai mari cu utilitățile.

Concluzionând, înainte de a alege un apartament în bloc nou sau unul într-un bloc vechi, acordă atenție avantajelor și dezavantajelor lor. Apoi, în funcție de prioritățile tale și de nevoi, pune în balanță toate aceste informații și ia cea mai potrivită alegere pentru stilul de viață pe care ți-l dorești.

Vezi si alte articole...