joi, mai 23, 2024

Aproape jumătate dintre vânzătorii de proprietăți au oferit reduceri de preț în 2022

ImobiliareAproape jumătate dintre vânzătorii de proprietăți au oferit reduceri de preț în 2022

Un sondaj Storia.ro arată că 23% dintre vânzătorii imobiliari și-au vândut proprietățile la prețul cerut, 21% au oferit o reducere de 1-3%, iar 21% dintre ei au oferit discounturi de peste 10% din prețul cerut inițial.

Au existat și proprietari care și-au vândut proprietățile la un preț mai ridicat decât solicitaseră inițial, respectiv un procent de 5% dintre respondenții studiului.

Vânzătorii au găsit un cumpărător într-un timp sub 3 luni (50%) sau între 3 și 6 luni (27%). Au existat și vânzători (16%) care au fost nevoiți să aștepte mai mult de un an până au găsit un cumpărător.

52% dintre proprietarii care și-au vândut imobilele în 2022 declară că nu au colaborat cu niciun agent, 23% au colaborat cu un singur agent imobiliar, în timp ce 25% au colaborat cu mai mulți agenți.

La capitolul așteptărilor, 37% dintre vânzători au afirmat că procesul de vânzare a decurs așa cum își imaginau încă de la început, în timp ce alți 30% au perceput acest proces ca fiind mult mai ușor decât se așteptau.

Pentru aproape 60% dintre proprietari cel mai dificil a fost să găsească chiriași serioși

30% dintre proprietari și-au găsit chiriași între una și două săptămâni, 17% în maximum o lună, 22% au găsit chiriași după căutări care au durat între una și trei luni, alți 22% au găsit chiriași după trei luni, iar 9% au găsit într-o săptămână.

Când vine vorba despre partea administrativă, 9% declară că nu au încheiat un contract cu chiriașul, 74% au declarat că au contract și că este și înregistrat, iar alți 9% au specificat că au contract, dar nu e înregistrat.

Un procent de 59% au afirmat că găsirea unui chiriaș serios a reprezentat cea mai dificilă parte, urmată de negocierea prețului (27%).

La capitolul prețurilor, 48% dintre proprietari au dezvăluit că au primit chiar prețul cerut pe chirie, iar 17% au negociat între 1% și 5% din prețul inițial, conform sondajului.

CITEȘTE ȘI: România va plăti despăgubiri record după o decizie CEDO

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...