vineri, iulie 26, 2024

Astăzi, 24 mai, se împlinesc 116 ani de la inaugurarea Muzeului Antipa

Din OrasAstăzi, 24 mai, se împlinesc 116 ani de la inaugurarea Muzeului Antipa

Pe 24 mai, acum 116 ani, se deschidea în București noua clădire a unuia dintre cele mai îndrăgite muzee, astăzi vizitat de mii de oameni. La ceremonia de inaugurare au participat personalități de seamă ale vremii, printre care Regele Carol I, Prințul Moștenitor Ferdinand și Prințesa Maria. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a marcat această aniversare pe pagina sa de Facebook.

Pe 24 mai 1908, la ora 11:00, s-a inaugurat noua clădire a Muzeului de Zoologie, în prezența Regelui Carol I, a Prințului Moștenitor Ferdinand și a Prințesei Maria. La eveniment au participat și alte figuri importante ale epocii, printre care prim-ministrul Dimitrie Sturdza, miniștrii I. Brătianu, S. Haret și D. Carp, președintele Academiei Române Anghel Saligny, decanul Facultății de Științe Ermil Pangrati, numeroși profesori universitari și alte oficialități.

Cu mai mult de un secol în urmă, Muzeul, considerat de Grigore Antipa „un adevărat centru de știință și cultură al neamului românesc”, a rămas „una dintre instituțiile de cultură ale României cu care ne putem mândri și care a adus renumele țării noastre peste hotare”, așa cum a subliniat Regele Carol al II-lea într-un discurs ținut, de asemenea, pe 24 mai, în holul central al Muzeului.

În 1933, muzeul a primit denumirea de „Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa”, în onoarea lui Grigore Antipa, ca urmare a unui decret regal emis de Carol al II-lea.

La inaugurarea noii clădiri, Grigore Antipa a introdus o inovație mondială: dioramele. Acestea constau în vitrine tridimensionale, în care speciile erau expuse în habitate naturale, în poziții realiste și proiectate pe fundaluri pictate. Dioramele au avut un succes imens și au fost adoptate ulterior de numeroase alte muzee din Europa și de peste ocean.

De-a lungul anilor, Grigore Antipa a îmbogățit colecțiile muzeului prin achiziționarea unor exponate de o importanță deosebită. El a promovat, de asemenea, popularitatea și accesibilitatea muzeului, considerându-l un loc de educație și cultură pentru public.

Muzeul a primit numele lui Grigore Antipa în semn de recunoaștere a contribuției sale semnificative la dezvoltarea instituției și la promovarea cunoașterii și aprecierii naturii și așa cum a subliniat regele Carol al II-lea în decret, pentru a onora viața și munca celui care a dedicat muzeului său pasiune și expertiză.

Vezi si alte articole...