luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Astăzi, 8 mai, s-a deschis prima creșă construită în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6

Din OrasAstăzi, 8 mai, s-a deschis prima creșă construită în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6

Astăzi, 8 mai 2024, a avut loc inaugurarea primei creșe construite de la zero în ultimii 46 de ani în Sectorul 6. Amplasată pe Strada Rușețu nr. 6A, această instituție este unică în București, conform noilor standarde impuse de Ministerul Educației.

Cele 135 de locuri disponibile au fost rapid ocupate, procesul de înscriere desfășurându-se prin intermediul site-ului DGASPC Sector 6. Părinții și copiii au trecut printr-un proces de triaj, urmat de așteptarea într-o sală prevăzută cu vestiare și canapele. Ulterior, copiii au fost preluați de personalul creșei și dirijați către grupurile lor.

Iată câteva detalii despre această nouă creșă:

Construcția acesteia a implicat o investiție de 18 milioane de lei. Peste 4,3 milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Creșa are o capacitate de 135 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Din totalul de locuri, 30 sunt rezervate copiilor din familii defavorizate, cu venituri mici și crescuți de un singur părinte, iar alte 15 sunt destinate copiilor cu dizabilități. Programul de funcționare este de luni până vineri, între orele 06:00 și 18:00. Copiii beneficiază de mic dejun, prânz și două gustări zilnic.

Clădirea este dispusă pe trei niveluri, incluzând demisol, parter și etaj, și este echipată cu spații tehnice, o spălătorie, o bucătărie complet utilată, 13 săli multifuncționale (de joacă și dormit), grupuri sanitare speciale pentru cei mici, zone de așteptare pentru părinți, cabinete medicale și izolatoare, precum și săli de masă cu capacitate de două grupe.

Există un oficiu dedicat pentru aducerea hranei din demisol, accesibil prin intermediul unui lift dedicat, și un loc de joacă amenajat în aer liber.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că alte trei creșe urmează să fie construite:

„Avem prima creșă publică din Sectorul 6, construită în ultimii 46 de ani. Este nou-nouță, astăzi și-a deschis porțile pentru 13 grupe. Educația timpurie este extrem de importantă pentru dezvoltarea personală a viitorului adult. Sunt studii care demonstrează că cei care au avut parte de educație timpurie au în viață un parcurs educațional mult mai bun și au mai multe șanse de reușită. Pentru că o creșă nu este doar un loc în care îți lași copilul în siguranță, ci un mediu în care cel mic învață, deprinde abilități. Vom continua să construim cât mai multe creșe. Aceasta este prima dintre ele, mai avem trei, în diverse stadii. Am primit finanțare pentru ele și le vom face. În maximum un an, le deschidem și pe acelea”.

În prezent, în Sectorul 6 sunt 6 creșe de stat. Totalul locurilor disponibile este 1.260.

Vezi si alte articole...