sâmbătă, februarie 24, 2024

Atenție! Până la data de 13 februarie, ALPAB testează un nou sistem pentru alungarea ciorilor din Parcul Cișmigiu

Din OrasAtenție! Până la data de 13 februarie, ALPAB testează un nou sistem pentru alungarea ciorilor din Parcul Cișmigiu

Primăria Capitalei aduce la cunoștință că, începând cu data de 1 februarie și până la 13 februarie, ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) testează un nou sistem pentru îndepărtarea ciorilor din parcul din centrul orașului.

Autoritățile locale informează că se vor utiliza echipamente moderne, capabile să provoace ciorilor disconfort auditiv și vizual atât de intens, încât aceștia vor fi determinați să părăsească parcul pe care l-au ales drept loc de odihnă.

„Sistemul constă într-un echipament sonic 3D de ultimă generație – BirdXPeller Pro v.2 care folosește sunete înregistrate din natură, specifice păsărilor de pradă sau a altor zburătoare aflate în pericol, realizând un mediu ostil păsărilor dăunătoare. Sistemul mai conține si un dispozitiv vizual stroboscobic inovativ Bird Deflector care împiedică apropierea păsărilor prin lumini intermitente”.

Prezența ciorilor în Parcul Cișmigiu există de mult timp, însă problema s-a accentuat semnificativ în ultimii ani. În 2021, odată cu desființarea companiilor municipale, parcurile din București au suferit o neglijare vizibilă în ceea ce privește curățenia (cu aleile devenite impracticabile și băncile transformate în zone de odihnă pentru ciori).

Pe fondul lipsei intervenției adecvate, numărul ciorilor a crescut considerabil. În timpul zilei, prezența lor nu este foarte deranjantă, deoarece se îndreaptă spre zonele de gunoi din apropiere după hrană. Cu toate acestea, noaptea, ciorile se întorc în Cișmigiu, considerând parcul drept locul lor de dormit și, din păcate, și de folosire a spațiilor ca toalete.

În ciuda eforturilor repetate ale Primăriei Municipiului București (PMB) de-a lungul anilor pentru a gestiona această situație, ciorile au rămas un adversar redutabil. Aceste păsări dovedesc o inteligență remarcabilă, fiind capabile să improvizeze unelte pentru a obține hrană, ceea ce este rar întâlnit în rândul animalelor. Fenomene precum ciorile care utilizează mașinile pentru a sparge cojile de nuci sunt exemple relevante.

Adițional, ciorile au abilitatea de a recunoaște și memora fețele oamenilor, iar unele specii au dezvoltat chiar abilitatea de a reproduce cuvinte. PMB se confruntă, astfel, cu un adversar formidabil, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile.

Vezi si alte articole...