miercuri, mai 29, 2024

Avertismentul dur a lui Macron în „era războiului”: „Europa ar putea muri” în fața dictatorilor

ExterneAvertismentul dur a lui Macron în „era războiului”: „Europa ar putea muri” în fața dictatorilor

Avertismentul dur a lui Macron în „era războiului”: „Europa ar putea muri” în fața dictatorilor

Avertismentul dur a lui Macron în „era războiului”. Președintele francez Emmanuel Macron a lansat joi un avertisment solemn cu privire la viitorul Europei, în contextul în care continentul se confruntă cu riscul de război dacă nu iau măsuri decisive împotriva amenințărilor.

Macron a subliniat că Europa trebuie să acționeze acum pentru a-și proteja interesele și a-și consolida poziția în lume.

Avertismentul dur a lui Macron în „era războiului”: „Europa ar putea muri” în fața dictatorilor

„Europa este muritoare, poate muri. Depinde doar de alegerile noastre”, a declarat Macron, punând accent pe riscul ca Europa să fie depășită de schimbările geopolitice și regimurile autoritare.

El a subliniat că „modelul vechi” de a se baza pe producția din China, delegarea apărării la SUA și dependența energetică de Rusia trebuie să se încheie, deoarece regulile jocului s-au schimbat.

În ciuda alianței strânse cu SUA, Macron a atras atenția că Europa nu este o prioritate pentru Washington, mai ales dacă Donald Trump va ajunge din nou la Casa Albă și care are alte preocupări, în special China.

În ceea ce privește abordarea pe termen lung, Macron a subliniat necesitatea unei politici comerciale „mai agresive” și a unor investiții masive în domenii cheie precum inteligența artificială, informațiile cuantice, spațiul și noile energii.

De asemenea, el a propus o revizuire a politicii comerciale a Europei pentru a se asigura că aceasta apără interesele europene și respectă standardele de concurență loială.

În contextul amenințărilor crescânde la adresa Europei, Macron a făcut apel la o inițiativă europeană de apărare, care ar putea include implementarea unui scut european antirachetă.

Vezi si alte articole...