luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Avion fără pilot, găsit prăbuşit în judeţul Botoşani. MApN a făcut anunţul

ActualitateAvion fără pilot, găsit prăbuşit în judeţul Botoşani. MApN a făcut anunţul

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, în februarie, în judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nici muniţie

”În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale pentru cercetarea şi analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localităţii Unteni, jud. Botoşani, ca urmare a sesizării făcute de un cetăţean”, au anunţat, joi, reprezentanţii MApN.

Ei au precizat că o echipă formată din specialişti ai ministerului şi ai altor instituţii din Sistemul Naţional de Apărare a făcut, în aceeaşi zi, cercetări la locul incidentului şi a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică.

”În urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de provenienţă civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar şi nici armament sau muniţie”, a precizat sursa citată.

Anunţul a fost făcut după ce presa a relatat despre prăbuşirea aparatului de zbor

Inițial nu s-a știut nimic despre acest incident, însă localnicii au fost intrigați de faptul că accesul în acel perimetru a fost interzis. Ulterior, oamenii au început să se intereseze, iar din vorbă în vorbă au aflat despre incident.

„Domnilor, în data de 29 februarie, în localitatea Mănăstireni Botoșani, a fost găsită în câmp, în apropiere de sat, un aparat de zbor (dronă, miniavion) prăbușit. Au umblat cu mașinile până la o bucată de noapte. Nu vorbesc nimic, însă lumea este îngrijorată, mai ales pentru că se zice că a lăsat groapă”, este relatarea unui localnic, care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru Monitorulbt.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a precizat că cercetările au fost preluate ulterior de Ministerul Apărării Naționale.

„Informațiile sunt parțial adevărate. Într-adevăr, a fost găsit un aparat de zbor, de mici dimensiuni, pe un teren extravilan din comuna Unțeni, la sfârșitul lunii februarie. A fost ridicat de către reprezentanții MapN și se continuă cercetările pentru a se stabili proveniența și împrejurările în care acesta s-a prăbușit”, a precizat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Vezi si alte articole...